UN osuđuje izraelsku prekomjernu silu nad Palestincima u Gazi

Izrael, Palestina, Gaza
UN-ovog istražni tim izvijestio je o ubistvu 189 Palestinaca i ranjavanju više od 6.100 njih na protestima u prošloj godini (Anadolija)

Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava u petak je osudilo izraelsku “očitu namjernu uporabu nezakonitog smrtonosnog oružja i druge prekomjerne sile” protiv civilnih prosvjednika u Gazi.

Vijeće, sa sjedištem u Ženevi, usvojilo je rezoluciju o odgovornosti koju je podnio Pakistan u ime Organizacije islamske suradnje (OIC), prenosi Fena.

Tijekom glasovanja 23 države glasovale su u korist rezolucije, a osam je bilo protiv, uz 15 suzdržanih i jednog odsutnog izaslanika.

Ubijeno 189 ljudi, hiljade ranjenih

Rezolucija je utemeljena na izvješću UN-ovog istražnog tima koji je priopćio kako je moguće da su izraelske snage počinile ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, ubivši 189 Palestinaca i ranivši više od 6.100 njih na prosvjedima koji su se održavali svakog tjedna u prošloj godini.

“Napadanje civila ozbiljan je prekršaj koji se ne bi trebao zanemarivati”, izjavio je palestinski veleposlanik Ibrahim Khraisi, pozivajući se na nalaze izvješća.

Među ubijenima je 35-ero palestinske djece, dvoje novinara i medicinski radnici, kazao je on, kako prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Izvor: Agencije