UN osudio nasilje u Bjelorusiji

Antivladini demonstranti tvrde da su izbori održani u nedjelju pokradeni kako bi Lukašenko produžio 26-godišnju autoritarnu vladavinu (EPA)

Šefica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet osudila je u srijedu nasilno razbijanje protesta u Bjelorusiji nakon što je dugogodišnji lider ove evropske države Aleksandar Lukašenko objavio ‘uvjerljivu pobjedu’ na izborima za koje njegovi protivnici kažu da su namješteni, prenose agencije.

Bachelet je navela kako postoje izvještaji da policija koristi pretjeranu silu kada rastjeruje demonstrante svake noći od nedjelje i objave rezultata, koristeći gumene metke, vodene topove i topovske udare dok vrši hiljade hapšenja.

„Podsjećamo bjeloruske vlasti da korištenje sile tokom protesta uvijek treba biti posljednji korak koji se može poduzeti, uz jasnu razliku između nasilnog pojedinca i mirnih demonstranata koji trebaju biti pošteđeni nasilja“, navodi se u njenom saopćenju.

Smrt drugog demonstanta

Hiljade Bjelorusa protestirale su sinoć u Minsku i drugim gradovima četvrtu noć zaredom, zbog rezultata predsjedničkih izbora za koje tvrde da su pokradeni i represije policije nad demonstrantima.

Antivladini demonstranti tvrde da su izbori održani u nedjelju pokradeni kako bi Lukašenko produžio 26-godišnju autoritarnu vladavinu.

Bjeloruske vlasti su potvrdile smrt još jednog, drugog demonstranta, uhapšenog na protestu u nedjelju uveče, prenosi AFP. Vlasti su navele da je 25-godišnji muškarac umro u bolnici u gradu Gomelj na jugu države. U saopćenju se ne precizira kada je umro, već se samo navodi da mu se zdravstveno stanje „naglo pogoršalo“ dok je bio u pritvoru.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bjelorusije saopćilo je da su policajci koristili bojevu municiju na protestu u Brestu kada su bili napadnuti, prenosi Beta pozivajući se na BBC.

Na sinoćnjim protestima, grupe od po 100 žena formirale su takozvane „ljudske lance“ u nekoliko dijelova Minska, uzvikujući „Sramota“ i zahtijevajući okončanje represije nad demonstrantima, navodi AP, dodavši kako policija nije željela primjenjivati nasilje nad ženama, ali je uspjela rasturiti te skupove nenasilno.

Potezi Tihanovskaje

Slični protesti zbog zvaničnih rezultata izbora održani su sinoć u još najmanje pet gradova, navode aktivisti za zaštitu ljudskih prava.

Prema zvaničnim rezultatima predsjedničkih izbora održanih u nedjelju, Lukašenko je osvojio 80 posto glasova, a njegova glavna protivkandidatkinja Svetlana Tihanovskaja 10 posto.

Demonstranti izlaze na ulice svake večeri od nedjelje i zahtijevaju novo brojanje glasova.

Prethodnih večeri policija je razbijala proteste brutalnim intervencijama. Koristila je suzavac, šok-bombe, vodene topove i gumene metke i tukla demonstrante pendrecima. Policajci u crnoj uniformi jurili su demonstrante i po stambenim zgradama. Pretukli su i mnoge novinare i lomili im fotoaparate, dodaje AP.

Prema zvaničnim podacima, tokom prethodna tri dana protesta uhapšeno je najmanje 6.000 ljudi, a stotine su povrijeđene.

Tihanovskaja je prekjučer izjavila da se sklonila u Litvaniju i pozvala pristalice da prekinu s demonstracijama, da poštuju zakon i da izbjegavaju sukobe s policijom. Ona je prvobitno odbila priznati zvanične rezultate izbora, da bi prekjučer rekla da je „narod Bjelorusije izabrao“.

Ona se izvinila pristalicama zbog odlaska iz zemlje i navela da je to bio njen izbor.

Lukašenko (65), koji Bjelorusijom vlada čvrstom rukom od 1994. godine, na izborima nije imao ozbiljnog protivnika pošto vlast nije odobrila kandidature dvojice njegovih glavnih rivala, Valerija Cepkala i Viktora Babarika. Babariko je uhapšen, a Cepkalo je pobjegao u Rusiju poslije upozorenja da će biti uhapšen i da će mu djeca biti oduzeta.

Izvor: Agencije