UN osudio napade hlorom u Siriji

Helikopterima su bacane bačve sa hemijskim otrovima (Getty Images)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je rezoluciju, koju su predložile Sjedinjene Američke Države, a kojom se osuđuje upotreba hlora u Siriji te se prijeti posebnim mjerama ako se hlor bude koristio u budućim napadima.

Mjere je u petak podržalo 14 od 15 članica Vijeća, dok je predstavnik Venecuele bio odsutan tokom glasanja.

Reporter Al Jazeere James Bays javlja iz sjedišta UN-a u New Yorku da je ovo bio “rijedak slučaj” da se Vijeće sigurnosti usaglasilo u vezi rezolucije.

U januaru je Al Jazeera imala uvid u izvještaj organizacije koja nadzire korištenje hemijskog oružja, u kojem su navedeni dodatni dokazi o korištenju hemijskog oružja u Siriji.

Svjedočenja o napadima

Izvještaj misije za utvrđivanje činjenica Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), koja istražuje korištenje hemijskog oružja, navodi svjedočenja o helikopterima koji su izbacivali barel-bombe ispunjene otrovnim hemikalijama.

Svjedoci su kazali da su čuli helikoptere prije napada.

U tom periodu je Samantha Power, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država pri UN-u, na Twitteru napisala da je “32 svjedoka vidjelo ili čulo zvuk helikoptera kada su bombe eksplodirale, 29 ih je namirisalo hlor. Sirijski režim jedini koristi helikoptere”.

Izvještaj od 117 stranica nudi najdetaljnije rezultate do sada u vezi korištenja hemijskog oružja u Siriji, ali nije navedeno koja strana ga je koristila.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad je u intervjuu za BBC prošlog mjeseca rekao da njegov režim “definitivno ne koristi” hlor kao oružje.

Sankcije EU-a

Istovremeno je Evropska unija danas uvela nove sankcije sirijskim vlastima, dodavši još sedam osoba i šest institucija na listu onih čija je imovina zamrznuta, a ulazak u zemlje EU zabranjen.

“Nove kazne odnose se na sedam osoba i šest institucija koji podržavaju sirijski režim. Njima će biti zamrznuta imovina i za njih će biti uvedena zabrana izdavanja viza (za EU)”, navodi se u saopćenju Evropskog vijeća.

Sankcije će stupiti na snagu u subotu, a njihovim uvođenjem je na crnoj listi ukupno 218 osoba i 69 institucija.

Od početka sukoba u Siriji, 2011. godine, stradalo je 210.000 ljudi, raseljeno je deset miliona ljudi, dok je tri miliona napustilo zemlju.

Sirijska opozicija, čije je sjedište u egzilu, jučer je prvi put izjavio da odlazak sa vlasti aktuelnog sirijskog predsjednika Bashara al-Assada više nije uvjet za početak mirovnih pregovora.

Izvor: Al Jazeera i agencije