UN: Oružje korišteno za napade na Saudijsku Arabiju je iranskog porijekla

Odgovornost za napade na postrojenja saudijske naftne kompanije Saudi Aramco preuzeli su jemenski pobunjenici Husi (AP)

Krstareći projektili korišteni u nekoliko napada na naftna postrojenja i međunarodni aerodrom u Saudijskoj Arabiji prošle godine su „iranskog porijekla“, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres Vijeću sigurnosti UN-a u izvještaju u koji je Reuters imao uvid.

Guterres je, također, kazao da su neka od oružja koje je SAD zaplijenio u novembru 2019. ii februaru 2020., „iranskog porijekla“.

Neka od njih imala su karakteristike slične onima koja se proizvode u Iranu, ili su nosila iranske oznake.

Guterres je dodao da su “te stvari možda prebačene na način koji nije u skladu” s rezolucijom Vijeća sigurnosti iz 2015. godine, koja predviđa dogovor Teherana sa svjetskim silama radi sprječavanja razvoja njegovog nuklearnog oružja.

I dronovi iranskog porijekla

Iranska misija pri UN-u nije odmah odgovorila na molbu za komentarom izvještaja.

SAD od 15-članog Vijeća zahtijeva da produži embargo na oružje Iranu koji treba isteći u oktobru, no, Rusija i Kina, koje imaju pravo veta, već su signalizirale da to neće podržati.

Guterres je rekao da su i dronovi korišteni u majskim i septembarskim napadima na Saudijsku Arabiju, „iranskog porijekla“.

Saudijska Arabija je ranije izrazila stav da su napadi na naftnu infrastrukturu „nedvojbeno“ sponzorirani od strane Irana, koji negira umiješanost.

Odgovornost za napade na postrojenja saudijske naftne kompanije Saudi Aramco preuzeli su jemenski pobunjenici Husi, koji uživaju podršku Irana.

Izvor: Agencije