UN: Odgođeni mirovni pregovori u Ženevi

De Mistura je obustavio mirovne pregovore 5. februara zbog ogromnih razlika u stavovima obiju strana (AP)

Mirovni pregovori o ratu u Siriji, koji su trebali biti nastavljeni u Ženevi 25. februara, odgođeni su. 

Iz Ujedinjenih naroda je potvrđeno da su sirijski pregovori prolongirani za neki drugi datum, prenosi Anadolija.

“Sirijski pregovori, koji su trebali ponovo početi 25. februara, odgođeni su zbog tehničkih i logističkih razloga”, kazali su iz UN-a.

Staffan de Mistura, specijalni izaslanik UN-a za Siriju, izjavio je 19. februara da se mirovni pregovori neće nastaviti 25. februara u Ženevi, kao što je prvobitno bilo planirano.

De Mistura je u intervjuu za jedne švedske novine kazao da je nerealno očekivati da u tako kratkom roku sve strane u sirijskom sukobu ponovo okupi za jednim stolom, ali je istakao da postoji ogromna želja da se to što prije dogodi.

Potrebni pregovori o miru

De Mistura je obustavio mirovne pregovore 5. februara, zbog ogromnih razlika u stavovima obiju strana, koje su nastale zbog bombardiranja i pokretanja vojnih akcija na terenu.

On je u spomenutom intervjuu, između ostalog, rekao: “Trebaju nam pravi pregovori o miru, a ne samo da se priča o pregovorima.”

Rat u Siriji je počeo u proljeće 2011. godine, kada su se sukobili režim predsjednika Bashara al-Assada i pobunjenici, koji su Assada željeli svrgnuti sa vlasti.

S druge strane, SAD i Rusija su u ponedjeljak postigle dogovor o primirju u Siriji, koje bi trebalo stupiti na snagu u subotu.

Navodi se da se primirje ne odnosi na oružane grupe Islamska država Irak i Levant i Front al-Nusra.

“Zadovoljan sam da vidim konačni dogovor postignut oko prekida neprijateljstava u Siriji i ovom prilikom pozivam sve strane da ga prihvate i u potpunosti ispoštuju”, rekao je američki državni sekretar John Kerry u saopćenju.

Naveo je da će pomenuti dogovor dati podršku i političkoj tranziciji i Vladi, koja će raditi u skladu s očekivanjima sirijskog naroda.

Podrška u tranziciji

“Ako se provede i ispoštuje, ovo primirje ne samo da će dovesti do smanjenja nasilja, nego će proširiti dostavu prijeko potrebne humanitarne pomoći opkoljenim područjima te dati podršku političkoj tranziciji i Vladi, koja će raditi u skladu s očekivanjima sirijskog naroda”, rekao je Kerry.

State Department je saopćio da je objavljeno zajedničko saopćenje s Rusijom u vezi s uslovima o prekidu sukoba u Siriji, u kojem je predloženo da se sukobi okončaju 27. februara.

Ovaj dogovor je posljednji u nizu diplomatskih napora kako bi se okončao građanski rat u Siriji, koji traje petu godinu.

Izvor: Agencije