UN odbio Haitiju platiti odštetu za koleru

Ujedinjeni narodi (UN) su objavili da neće platiti odštetu porodicama hiljada oboljelih od kolere na Haitiju gdje je ta bolest od 2010. godine ubila više od 7.000 osoba, a sumnja se da su je donijeli pripadnici mirovnih snaga.

Ukupno je od oktobra 2010. na Haitiju od kolere umrlo 7.750, a zaraženo 620.000 osoba.

Nezavisno istražno tijelo, koje je osnovao generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, je u maju 2011. objavilo izvještaj iz kojeg nije jasno ko je bolest donio na otok, ali američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je rekao da postoje jaki dokazi da su koleru prenijeli pripadnici mirovnih snaga iz Nepala.

Razočarenje u UN

U oktobru 2011. Institut za pravdu i demokratiju na Haitiju, sa sjedištem u Bostonu, UN-u je predao zahtjev kojom traži najmanje 100.000 dolara za porodice ili bližnje svake osobe preminule od kolere i najmanje 50.000 dolara za svakog oboljelog.

Institut je u četvrtak saopćio da je razočaran odlukom UN-a.

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Martin Nesirky rekao je da su “UN i njegovi partneri usko sarađivali sa narodom i Vladom Haitija kako bi osigurali liječenje oboljelih, poboljšali kvalitet vode i općih zdravstvenih uvjeta”.

Geberalni sekretar UN-a je u decembru 2012. pokrenuo 2,2 milijarde dolara vrijednu inicijativu da se tokom idućih deset godina iskorijeni kolera na Haitiju.

Izvor: Agencije