UN odbacio propise o kasetnim bombama

Ujedinjeni narodi (UN) su odbacili plan kojim se predviđa uvođenje novih propisa o kasetnim bombama, poznatim po rasprskavanju u stotine djelića, što im povećava ubojitu moć.

Prema ovom planu, koji su podržale Sjedinjene Američke Države, bila bi eliminirana samo kasetna municija izrađena prije 1980. godine.

Prvi put su kasetne bombe razvijene tokom Drugog svjetskog rata kao efikasno sredstvo protiv pješadije.

Ukupno 111 zemalja članica UN-a već su potpisale Konvenciju iz Osla kojom se zabranjuje proizvodnja, transfer i upotreba kasetne municije, a jedino SAD, Rusija i Kina to nisu učinile.

Bosna i Hercegovina je potpisnica Konvencije o zabrani korištenja kasetne municije, te je uništava skupa sa viškom oružja Oružanih snaga. Ali veći problem predstavlja nelegalno oružje.

Jasmin Porobić, menadžer UNDP-ovog projekta kontrole malog i lakog naoružanja, vjeruje da problem leži u činjenici da u BiH i Srbiji nije usvojen zakon o amnestiji oružja.

„Amnestija predviđa da osobe koje posjeduju ilegalno oružje, ali ga dobrovoljno predaju, budu amnestirane od krivičnih i prekršajnih sankcija“, rekao je Porobić za Al Jazeeru.

„Osnovni uslov za prikupljanje nelegalnog naoružanja jeste da se uspostavi adekvatan pravni okvir za provođenje kampanje prikupljanja oružja“, istakao je on.

Bure baruta

Reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga izvještava o tome kako je BiH i dalje pravo bure baruta.

Prema istraživanju UNDPA-a, čak 750.000 komada nelegalnog oružja nalazi se u vlasništvu bh. građana.

Riječ je o osam puta većem arsenalu od onog koji posjeduju institucije.

Hrga je posjetila Glamoč, gdje je prisustvovala uništenju bombi i srela Alaudina, mladića kojem je nelegalno oružje promijenilo život.

Izvor: Al Jazeera