UN: Obnova Mosula koštat će milijarde dolara

Vojna napredovanja ostvarena su uz teška razaranja (EPA)

Obnova osnovne infrastrukture u Mosulu koštat će više milijardi dolara, nakon ofanzive iračke vojske uz američku podršku, u cilju preotimanja grada od oružane grupe Islamska država Irak i Levant, saopćila je u visoka zvaničnica Ujedinjenih naroda.

Irački komandanti prognozirali su konačnu pobjedu u Mosulu u ovoj sedmici, nakon teških osmomjesečnih borbi u gradu od dva miliona ljudi, tokom kojih je ISIL stiješnjen u oblast ne veću od 500 metara iza rijeke Tigris.

Vojna napredovanja ostvarena su uz teška razaranja i u napadima je uništeno najmanje šest od 44 kvarta u zapadnom Mosulu.

Borbe, u kojima su izvođeni napadi autobombama ISIL-a kao i zračni udari i artiljerijski napadi iračke vojske i međunarodne koalicije koja je podržava, također su raselili oko polovine predratnog stanovništva grada.

Neuporedive štete

Početne procjene pokazale su da bi “stabilizacija”, koja uključuje obnovu vodosnabdijevanja, kanalizacije i elektroenergetske infrastrukture, kao i ponovno otvaranje škola i bolnica, mogla biti dvostruko skuplja od ranijih procjena, izjavila je za Reuters Lise Grande, humanitarna koordinatorica UN-a za Irak.

Obim šteta daleko je veći nego što se očekivao i mnogo je teži u zapadnoj polovini grada nego u istočnoj, koja je preoteta od ISIL-a prije šest mjeseci, kazala je.

“U zapadnom Mosulu vidjeli smo najteže štete u kompletnom sukobu. U tim kvartovima, u kojima su borbe bile najteže, vidjeli smo teške štete neuporedive s bilo čime što se do sada desilo u Iraku“, izjavila je Grande.

Stabilizacija u istočnom Mosulu mogla bi se obaviti u roku od dva mjeseca, ali bi trebalo više od godine da se to učini na zapadu, kazala je Grande, dodajući da bi dugoročna obnova mogla koštati milijarde dolara.

Izvor: Agencije