Oglasi

UN nudi članicama program za otkrivanje sumnjivih putnika

Program nazvan 'Go Travel' je poboljšana verzija postojećeg softvera koji je Holandija 2018. godine poklonila Ujedinjenim narodima.
Program vrijedan 10 to 15 miliona dolara bit će besplatno dat zemljama koje ga budu tražileEPA/Ilustracija

Ujedinjeni narodi su saopćili da će zemljama članicama staviti na raspolaganje novi kompjuterski program namijenjen za otkrivanje potencijalnih ekstremista tokom putovanja, što je oruđe za koje je već 15 zemalja pokazalo interes, među kojima su Šri Lanka, Maroko i Irak.

Program nazvan "Go Travel" je poboljšana verzija postojećeg softvera koji je Holandija 2018. godine poklonila UN-u.

Program vrijedan 10 to 15 miliona dolara bit će besplatno dat zemljama koje ga budu tražile, a na zemljama je da se same opreme računarima za upotrebu tog softvera.

Informacije u identifikaciji putnika

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres nedavno je rekao da je pošast terorizma važno međunarodno pitanje i podsjetio na napade na Novom Zelandu i Šri Lanki.

"Ti napadi naglašavaju potrebu uske saradnje među partnerima unutar i van UN-a", dodao je on, smatrajući da će novi program pomoći u postizanju tog cilja.

Guterres je kazao da je otkrivanje terorista i drugih kriminalaca prije nego što počine napad jedan od glavnih prioriteta međunarodne zajednice.

Program "Go Travel" olakšava prikupljanje informacija u identifikaciji putnika.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.