Oglasi

UN: Nekoliko zemalja prekršilo libijski embargo na oružje

Nakon samita u Berlinu, 16 zemalja i organizacija potpisalo je deklaraciju koja uključuje planove za provedbu embarga.
Previranja u Libiji traju od 2011. godine, nakon svrgavanja i ubistva Muammar GaddafijaReuters

Nekoliko zemalja prekršilo je embargo na oružje za Libiju dogovoren na međunarodnom samitu u Berlinu prošle sedmice, saopćili su Ujedinjeni narodi.

Učesnici samita održanoga prošle nedjelje, među njima Rusija i Turska, koje su podržale suprotstavljene strane u libijskom dugotrajnom sukobu, dogovorile su se da će podržati UN-ov embargo i prekinuti vojnu pomoć zaraćenim stranama.

"Proteklih deset dana primijećeno je slijetanje većeg broja teretnih i drugih aviona na libijskim aerodromima u zapadnim i istočnim dijelovima zemlje koji dopremaju zaraćenim stranama savremeno oružje, oklopna vozila, savjetnike i borce", navodi se u izjavi misije UN-a u Libiji (UNSMIL).

Bojno polje preko posrednika

Premda UNSMIL nije spomenuo koje su zemlje prekršile embargo, saopćio je da je "nekoliko zemalja koje su sudjelovale na berlinskoj konferenciji" uključeno u "trenutni transport stranih boraca, oružja, municije i savremenih sistema", prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Nakon samita u Berlinu, 16 zemalja i organizacija potpisalo je deklaraciju koja uključuje planove za međunarodne napore da se prati provedba embarga.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je tim povodom da je "deklaracija snažan signal da smo potpuno spremni podržavati mirno rješenje libijske krize".

Previranja u Libiji traju od 2011. godine, nakon svrgavanja i ubistva Muammar Gaddafija, kada je zemlja postala bojno polje na kojoj se odvija rat preko posrednika.

Proteklih mjeseci eskalirao je građanski rat između međunarodno priznatog premijera Fayeza al-Sarraja i odmetnutog generala Khalife Haftara.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.