UN: Nejednakost žena prijetnja miru

Ekonomska nejednakost pojačava druge nejednakosti, navodi UNFPA (EPA)

Ako se hitno ne počne rješavati problem nejednakosti, a najsiromašnije žene ne osnaže kako bi mogle donositi odluke o svojim životima, zemlje se mogu suočiti s nemirima i prijetnjama miru i razvojnim ciljevima, navodi se u izvještaju “Stanje svjetskog stanovništva 2017. godine”, koji je objavio Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA).

Troškovi nejednakosti, između ostalog, u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava, mogu se proširiti na ciljeve cijele globalne zajednice, dodaje se u izvještaju “Odvojeni svjetovi: Reproduktivno zdravlje i reproduktivna prava u doba nejednakosti”.

Neosiguravanje usluga reproduktivnog zdravlja, uključujući planiranje porodice, najsiromašnijim ženama može oslabiti ekonomiju i potkopati napredak u ostvarivanju najbitnijeg cilja održivog razvoja, a to je eliminacija siromaštva, prenosi Fena.

Pojačavanje nejednakosti

Ekonomska nejednakost pojačava druge nejednakosti, a i sama biva pojačana njima, što, između ostalog, uključuje i nejednakosti u oblasti ženskog zdravlja, gdje samo nekolicina privilegiranih žena može kontrolirati vlastitu plodnost i na taj način razviti vještine, postati dio plaćene radne snage i steći ekonomsku moć.

“Nejednakost u zemljama danas nije samo pitanje onih koji imaju i onih koji nemaju. Nejednakost je sve više i pitanje onih koji mogu i onih koji ne mogu. Siromašne žene koje ne raspolažu sredstvima za donošenje vlastitih odluka o veličini porodice ili su lošeg zdravstvenog stanja zbog neadekvatnog reproduktivnog zdravlja čine većinu među onima koji ne mogu”, kazala je izvršna direktorica UNFPA-e Natalia Kanem.

U većini zemalja u razvoju najsiromašnije žene imaju najmanje mogućnosti za planiranje porodice, najmanji pristup prenatalnoj njezi i najveću stopu porođaja bez pomoći ljekara ili babice.

Ograničen pristup planiranju porodice znači 89 miliona neželjenih trudnoća i 48 miliona abortusa godišnje u zemljama u razvoju. To ne samo da ugrožava zdravlje žena već im i ograničava mogućnosti da se zaposle ili zadrže posao i tako napreduju ka finansijskoj nezavisnosti, navodi se u izvještaju.

Nemogućnost pristupa srodnim uslugama, kao što je pristupačna briga o djeci, također predstavlja prepreku ženama da potraže posao van kuće. Kad su u pitanju žene koje imaju posao, odsustvo plaćenog porodiljskog odsustva i diskriminacija koju poslodavci prakticiraju prema ženama koje zatrudne praktično predstavljaju kaznu za majčinstvo, zbog čega su mnoge žene dovedene u situaciju da moraju birati između karijere i roditeljstva.

Rušenje prepreka

“Zemlje koje žele rješavati pitanje ekonomske nejednakosti mogu početi tako što će rješavati druge nejednakosti, npr., u oblasti reproduktivnog zdravlja i reproduktivnih prava, te rušiti društvene, institucionalne i druge prepreke koje ženama onemogućuju da ostvare svoj puni potencijal”, kaže Kanem.

Izvještaj preporučuje da se fokus usmjeri na “one koji su najdalje od prvih”, u skladu s planom Ujedinjenih nacija za postizanje održivog razvoja i inkluzivnih društava do 2030. godine. Program održivog razvoja do 2030. “predviđa bolju budućnost u kojoj ćemo kolektivno rušiti barijere i ispravljati razlike. Cilj treba biti smanjenje svih nejednakosti. Neki od najsnažnijih doprinosa mogu nastati kao rezultat ostvarivanja (…) reproduktivnih prava žena”, navodi se u izvještaju.

UNFPA je vodeća agencija UN-a koja radi u pravcu stvaranja svijeta u kojem je svaka trudnoća željena, svaki porođaj siguran i potencijal svake mlade osobe ispunjen. Radi s milionima žena i mladih ljudi u 155 zemalja i teritorija.

Izvor: Agencije