UN: Nedovoljna pomoć zemljama koje su primile Venecuelance

Ova je najveća migracija u modernoj historiji Latinske Amerike, upozorio je specijalni izaslanik UN-a Eduardo Stein (Reuters)

Posebni izaslanik Ujedinjenih naroda Eduardo Stein upozorio je međunarodnu zajednicu da nedovoljno pomaže zemljama kao što je Kolumbija koju je pogodio masovni egzodus stanovnika Venezuele, prenosi AP.

Prema Steinovim riječima, Kolumbija je primila manje od trećine međunarodne pomoći potrebne da se izbori s narastajućom migrantskom krizom.

“Rastući priljev Venecuelanaca potpuno je nadrastao kapacitete Kolumbije za odgovor na krizu, jer je više od 1,4 milijuna stanovnika Venezuele potražilo spas u susjednoj državi. Ova je najveća migracija u modernoj povijesti Latinske Amerike i jedna od najvećih masovnih migracija u svijetu danas”, upozorio je Stein.

Duboka politička kriza traje mjesecima

Kolumbijsko ministarstvo vanjskih poslova je potvrdilo da je ta država primila 68 dolara po jednom venecuelanskom migrantu, što je znatno manje od onoga što je davano zemljama za jednog migranta iz Sirije.

Venezuela već mjesecima prolazi kroz duboku političku krizu zbog borbe predsjednika Nicolasa Madura i čelnika opozicije Juana Guaidoa koji se proglasio za prijelaznog predsjednika države i kojeg je priznalo 50-ak zemalja, među kojima je i SAD.

Zemlju pogađa i ozbiljna ekonomska kriza koja je dodatno pogoršana američkim financijskim sankcijama uvedenim u pokušaju skidanja Madura s vlasti. U Venezueli vlada nestašica osnovnih namirnica i lijekova, a bilo je i dugotrajnih isključenja električne energije.

Izvor: Agencije