UN ne može intervenirati u slučaju zaplijenjenog broda

SAD je zaplijenio sjevernokorejski teretni brod koji je korišten za snabdijevanje ugljem ove izolirane zemlje (Reuters)

Ujedinjeni narodi ne mogu intervenirati da Sjeverna Koreja vrati teretni brod koji je nedavno zaplijenio SAD, izjavio je glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Stephane Dujarric u odgovoru na molbu Pjongjanga.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres dobio je pismo koje mu je u petak poslao sjevernokorejski ambasador pri UN-u Kim Song, u kojem se od njega traži da intervenira po tom pitanju, rekao je Dujarriy, prenosi agencija Beta.

Radi se o sankcijama protiv Sjeverne Koreje i mjerama preduzetim za primjenu tih sankcija, kazao je Dujarric i dodao da zemlje članice Svjetske organizacije trebaju razmatrati pitanja mogućeg zaobilaženja sankcija koje je uvelo Vijeće sigurnosti UN-a.

SAD je 9. maja saopćio da je zaplijenio sjevernokorejski teretni brod koji je korišten za snabdijevanje ugljem ove izolirane zemlje.

Time su, kako je navedeno, prekršene važeće međunarodne sankcije.

Pjongjang traži da SAD vrati brod

Brod je od tada blokiran u Indoneziji, a kapetana broda sudski gone indonežanske vlasti.

Proceduru zapljene Washington je pokrenuo u julu 2018. godine.

Sjeverna Koreja saopćila je prošle sedmice da zapljena njenog teretnog broda predstavlja “nezakonitu pljačku” i uputila zahtjev SAD-u da brod odmah vrati.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA prenijela je izjavu neimenovanog glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova, u kojoj se navodi da SAD ne poštuje duh sporazuma sa samita lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Izvor: Agencije