UN ne može dostaviti pomoć Jemenu

Novoformirana komisjia predstavlja bitan korak ka utvrđivanju odgovornosti za kršenja ljudskih prava u Jemenu (AP)

Ujedinjene nacije bile su spriječene poslati dva aviona s humanitarnom pomoći u Jemen nakon što je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom zatvorila sve kopnene i zračne granice te države, saopćio je glasnogovornik UN-a.

Zvaničnici UN-a trenutno su u pregovorima da dobiju dozvolu da letovima dostave humanitarnu pomoć u Jemen, gdje je sedam miliona ljudi na ivici gladi.

“Nismo dobili dozvolu za današnje letove. Očekivali smo da pošaljemo dva aviona i oni su trenutno na čekanju”, naveo je glasnogovornik, prenosi AFP.

Optužbe Rijada

Koalicija je zatvorila granice Jemena nakon što su pobunjenici Husi tokom vikenda lansirali raketu, koja je presretnuta nadomak aerodroma u Rijadu.

Iran je u ponedjeljak odbacio kao “neodgovorne i provokativne” optužbe Saudijske Arabije da je kriv za napad balističkom raketom iz Jemena na Rijad.

Saudijska Arabija uputila je ranije u ponedjeljak žestoke kritike Iranu zbog balističkog projektila koji su iz Jemena ka Rijadu ispalili pobunjenici iz pokreta Husi, navodeći dokaze da Teheran stoji iza tog napada i dodavši da je riječ o potencijalnom “činu rata”.

Izvor: Agencije