Oglasi

UN: Nastavak razgovora o Libiji 26. februara

Prema riječima izaslanika UN-a Ghassana Salamea, trenutni razgovori imaju tri puta - vojni, ekonomski i politički.
Libijska proizvodnja nafte značajano je opala otkako su Haftarove snage započele s blokadom terminalaEPA - Arhiva

Zajednička vojna komisija u kojoj su predstavnici Vlade Libije, priznate od Ujedinjenih naroda, i snaga sa libijskog istoka, sastala se u Ženevi po četvrti put i postigla napredak u nastojanju da trenutno primirje pretvori u "trajni prekid vatre", kazao je Ghassan Salame, izaslanik UN-a za Libiju.

Na konferenciji za medije u Ženevi, nakon još jednog dana razgovora komisije u kojoj je po pet članova sa obje strane, Salame je istakao da su obje strane postigle "saglasnost u više tačaka", ali da postoje dva ili tri pitanja kojima je potrebno posvetiti više pažnje.

Prema njegovim riječima, trenutni razgovori imaju tri puta - vojni, ekonomski i politički.

Traži se otvaranje naftnih terminala

Salame je naglasio da je cilj otvoriti politički dio razgovora sa 40 predstavnika obje strane u Ženevi 26. februara.

Također, kako prenosi Reuters, UN je od snaga Khalife Haftara zatražio listu zahtjeva za ponovno otvaranje blokiranih naftnih terminala.

Libijska proizvodnja nafte značajano je opala otkako su Haftarove snage s istoka zemlje započele s blokadom terminala, zatvarajući luke i naftna polja na istoku i jugu zemlje.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.