UN: Nasilje nad Rohinjama poput zločina protiv čovječnosti

Približno 30.000 Rohinja je napustilo domove, a satelitski snimci organizacije Human Rights Watch pokazuju kako je na stotine kuća u muslimanskim selima spaljeno (EPA)

Muslimani Rohinje u Mijanmaru mogli bi biti žrtve zločina protiv čovječnosti, objavila je UN-ova agencija za ljudska prava u vrijeme kada je u ovu azijsku državu stigao bivši čelnik UN-a Kofi Annan. Njegova posjeta uključuje i odlazak u regiju Rakhine koju potresaju sukobi.

Vojska Mijanmara izvršila je krvavo ušutkivanje stanovništva u ovoj regiji, a hiljade pripadnika muslimanske manjine ovog mjeseca je prebjeglo u susjedni Bangladeš. Oni su govorili o užasima koje su pretrpjeli od strane snaga sigurnosti, poput grupnih silovanja, mučenja i ubistava.

Približno 30.000 Rohinja je napustilo domove, a satelitski snimci organizacije Human Rights Watch (HRW) pokazuju kako je na stotine kuća u muslimanskim selima spaljeno.

Vlasti Mijanmara negiraju navode o zlostavljanju i kažu kako vojska „lovi teroriste“ koji stoje iza napada na policiju prošlog mjeseca. Oni su žestoko kritizirali medije zbog izvještaja o silovanjima i ubistvima, te predali protest protiv zvaničnika UN-a u Bangladešu koji je kazao kako se nad Rohinjama vrši etničko čišćenje.

Preporuke UN-a

Novinarka Al Jazeere Florence Looi iz kampa za raseljene osobe u mijanmarskom mjestu Sittwe kaže kako je istražiteljima i novinarima zabranjen pristup područjima gdje su se desili navodni masakri.

„Vlada Mijanmara negira sve navode o zlostavljanju, a istovremeno ne dozvoljavaju pristup tim lokacijama. Mnogi sa kojima smo razgovarali kažu kako imaju malo nade kako će UN-ova istraga išta postići“, dodala je.

U utorak su iz UN-a kazali kako se odnos Mijanmara prema Rohinjama može izjednačiti sa zločinima protiv čovječnosti, te podsjetili na rezultate navedene u junskom izvještaju.

Na hiljade Rohinja je ubijeno, a više od 120.000 ih se nalazi u kampovima za raseljena lica od početka sektaškog nasilja 2012. godine kada im je uskraćeno državljanstvo, zdravstvena njega i obrazovanje. Veliki broj ih želi prebjeći u susjedni Bangladeš, ali su granice zatvorene.

„Vlasti Mijanmara u većini slučajeva nisu djelovale u skladu sa preporukama izvještaja Ureda UN-a za ljudska prava u kojem se navodi mogućnost provođenja nasilja protiv Rohinja koje se može izjednačiti sa zločinima protiv čovječanstva“, stoji u saopćenju UN-ove agencije.

Izvor: Al Jazeera i agencije