UN: Najmanje 1,5 miliona djece u CAR-u treba pomoć

UNICEF naglašava da se vjeruje da je na hiljade djece, uglavnom dječaka, u oružanim grupama (Al Jazeera)

Najmanje 1,5 miliona djece u ratom razorenoj Centralnoafričkoj Republici treba hitnu pomoć i zaštitu, saopćeno je iz Ujedinjenih naroda.

U novoj studiji Dječijeg fonda UN-a – UNICEF navodi se da je neuhranjenost djece glavni problem u zemlji, gdje je hiljade ljudi pobjeglo iz svojih domova zbog sukoba koji i dalje traju, prenosi Anadolija.

“Predviđa se da će se više od 43.000 djece starosti do pet godina suočiti s izuzetno povišenim rizikom od smrti zbog ozbiljne akutne pothranjenosti (SAM) tokom 2019. godine”, kaže se u izvještaju UNICEF-a.

Centralnoafrička Republika trpi “izuzetno alarmantan” nivo gladi, prema globalnom indeksu gladi za 2018. godinu.

UNICEF, također, naglašava da se vjeruje da je na hiljade djece, uglavnom dječaka, u oružanim grupama.

Djeci je potrebna sigurnost

“Na hiljade djece, uglavnom djevojčica, seksualno je eksploatirano i zlostavljano. Nesigurnost i nedostatak humanitarnog pristupa čine da je teško doći do tačnih brojki. Ta djeca očajnički trebaju nadu u pristojan život”, ističu iz UNICEF-a.

Iz fonda kažu da su, uprkos rastućoj krizi u Centralnoafričkoj Republici, međunarodna pažnja i podrška na kritično niskom nivou i da se mora povećati kako bi se zadovoljile potrebe najugroženijih kategorija stanovništva.

UNICEF je u izvještaju zaključio da je svoj djeci u Centralnoafričkoj Republici potrebna sigurnost, jer mjesta na koja idu da se zaštite, poput škola, bolnica i vjerskih objekata, sve su češće meta oružanih grupa.

Izvor: Agencije