Oglasi

UN: Na ivici gladi 18 miliona osoba u Jemenu

Nakon posjete Jemenu, izvršni direktor Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih naroda David Beasley je rekao je da su uvjeti u bolnicama katastrofalni.
Smrtnost gotovo polovine djece starosti ispod pet godina povezana je sa glađu EPA/Arhiva

Ujedinjeni narodi su upozorili da se 18 miliona osoba u Jemenu nalazi na ivici gladi.

Izvršni direktor Svjetskog programa za hranu UN-a David Beasley je u obraćanju novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku, upriličenom nakon njegove posjete Jemenu, kazao da građanski rat u toj zemlji još uvijek traje, prenosi Anadolija.

Napomenuo je da je u Jemenu prisutna jedna od najvećih humanitarnih kriza u svijetu, dodajući da se između osam i 14 miliona osoba u toj zemlji nalazi u veoma teškoj situaciji po pitanju gladi, a da je 18 miliona na samoj ivici gladi.

Istakao je kako su i uvjeti u bolnicama u Jemenu katastrofalni, naglasivši da je posebno teška i očajna situacija za djecu.

Humanitarna katastrofa

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize, koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat.

Pobunjenički pokret Husi kontrolira glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine, kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.