UN: Mijanmar da zaštiti muslimane

Generalna skupština Ujedinjenih naroda većinom glasova usvojila je rezoluciju o Mijanmaru u kojoj se ističe zadovoljstvo zbog posljednjeg napretka u rješavanju krize u toj zemlji i izražava zabrinutost zbog vjerski motiviranih sukoba između budista i muslimanske manjine u pokrajini Arakana.

Generalna skupština UN-a od mijanmarskih vlasti traži da zaštiti sva ljudska prava muslimana u Arakanu.

„Neophodno je poboljšati uvjete života Rohinja muslimanske manjine u Arakanu i obezbijediti im sva ljudska prava uključujući i pravo da se izjašnjavaju kao Rohinje“, navodi se u tekstu odluke.

Ubijeno više od 200 ljudi

UN je pozvao mijanmarske vlasti da nastave reforme i demokratizaciju zemlje i da se nastavi proces oslobođanja političkih zatvorenika, identifikacije zarobljenih u zatvorima, kao i ukidanje imuniteta zvaničnika koji se terete za kriminal.

Vjerski motivirani sukobi između arakanskih budista i Rohinja manjine u toj pokrajini u posljednjih šest mjeseci su odnijeli više od 200 ljudskih života, a raseljeno je više od 110.000 pretežno muslimana.

UNHCR je saopćio da je u nasilju usmjerenom prema Rohinja muslimanima 21. oktobra domove napustilo više od 27.000 muslimana.

Zamjenica generalnog sekretara UN-a zadužena za humanitarna pitanja Valerie Amos je nedavno izjavila da snage otpora, koje kontroliraju pokrajinu Kacin u Mijanmaru, ne dozvoljavaju dopremanje humanitarne pomoći za 40.000 ugroženih u toj regiji.

Izvor: Agencije