UN kritizira Kim Jong-una zbog luksuza

Od kada je došao na vlast, Kim Jong-un je na luksuz godišnje trošio u prosjeku 300 miliona dolara (Reuters)

Rastrošnost mladog sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una, čiji narod živi u krajnjem siromaštvu, prevazilazi čak i onu njegovog oca Kim Jong-ila, pokazali su podaci iz izvještaja Komisije Ujedinjenih naroda zadužene za istragu poštivanja ljudskih prava u Sjevernoj Koreji.

Režim te zemlje je tokom 2012, prve godine vladavine Kim Jong-una, na luksuz potrošio 645,8 miliona dolara, pokazali su podaci UN-a, piše Tanjug pozivajući se na britanski Telegraf.

Od kada je došao na vlast, Kim Jong-un je na luksuz godišnje trošio u prosjeku 300 miliona dolara.

Između ostalog, za njega je iz inozemstva uvezeno više desetaka najskupljih automobila, kao i više skupih muzičkih instrumenata, uključujući nekoliko desetaka klavira.

U izvještaju se ne navodi kako su te stvari uvezene u Sjevernu Koreju, s obzirom na to da je ta zemlja pod strogim sankcijama UN-a.

Prodajom alkohola do deviza

Kim je, navodno, potrošio i značajnu sumu novca na gradnju privatnog pozorišta za “hiljadu svojih najbližih saradnika”.

Jedan bivši zvaničnik sjevernokorejskog režima, koji je uspio pobjeći iz te zemlje, svjedočio je pred Komisijom UN-a da zvanični Pjongjang dolazi do deviza, neophodnih za finansiranje svojih rastrošnih navika, pomoću nelegalne prodaje alkohola, kao i prodajom afričke slonovače Kini.

Tvrdnje Komisije potvrđuju i izjave bivše američke košarkaške zvijezde Dennisa Rodmana koji je, poslije posjete Pjongjangu u oktobru prošle godine, rekao da životni stil Kim Jong-una podsjeća na žurku sa “sedam zvjezdica, uz koktele koji teku u potocima i privatne jahte usidrene na njegovom privatnom otoku”.

Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu je u novembru saopćila da je Sjeverna Koreja jedna od 34 zemlje svijeta kojima je potrebna pomoć iz inozemstva da prehrani svoje stanovništvo.

Izvor: Agencije