UN kritizira izraelsko prisilno hranjenje

Izraelska Asocijacija ljekara prisilno hranjenje smatra vidom mučenja i medicinskim rizikom (AP)

Ujedinjeni narodi su izrazili zabrinutost zbog izraelskog zakona koji vlastima omogućava da prisilno hrane zatvorenike koji štrajkuju glađu.

U pismu poslanom novinarima, zvaničnici UN-a na Zapadnoj obali su kazali da je štrajk glađu “nenasilni oblik protesta koji koriste pojedinci koji su iscrpili sve druge vidove protesta kako bi naglasili ozbiljnost njihove situacije”.

Zakon, koji je usvojio izraelski Parlament prošlog mjeseca, iskazuje zabrinutost Izraela da bi štrajkovi glađu Palestinaca u izraelskom zatvorima mogli dovesti do smrtnih slučajeva i izazvati val protesta na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ali izraelska Asocijacija ljekara, koja smatra prisilno hranjenje vidom mučenja te ga ocjenjuje medicinskim rizikom, pozvala je izraelske ljekare da se ne povinuju zakonu.

Zvaničnici UN-a iz ureda Specijalnog koordinatora UN-a za bliskoistočne mirovne procese, Ureda visokog komiteta za ljudska prava i Svjetske zdravstvene organizacije za novi zakon su rekli da je “povod za brigu onih koji rade da zaštite pravo na zdravlje Palestinaca na okupiranoj palestinskoj teritoriji”.

Mirni protesti kao što je štrajk glađu palestinskih zatvorenika su “osnovno ljudsko pravo”, ocijenili su zvaničnici.

Pogoršano zdravlje

Saopćenje UN-a je uslijedio nakon što je porodica palestinskog zatvorenika Mohammada Allana, koji se nalazi u izraelskom zatvoru, kazala da je njegovo zdravstveno stanje ugroženo nakon što 56 dana štrajkuje glađu.

Njegov otac, Naser Allan, kazao je da su Izraelci uhapsili njegovog sina u novembru 2014, te da su ga dva puta stavili u administrativni pritvor od po šest mjeseci.

On je kazao da je njegov sin bio zatvoren u periodu od 2006. do 2009. zbog povezanosti sa palestinskom oružanom grupom Islamski džihad.

Mohammad Allan štrajkuje glađu kako bi protestirao zbog njegovog administrativnog pritvora, kontroverzne mjere koja Izraelu omogućava da pritvori osumnjičenike bez optužnice na duži period.

Njegov otac je u nedjelju rekao da izraelske vlasti prijete da će prisilno hraniti njegovog sina. Allan je odbio lijekove i vitamine, te pije samo vodu.

Izvor: Agencije