UN: Krajem septembra istraga napada na bolnice Idliba

U Idlibu, kao utvrdi sirijske opozicije, živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada (EPA)

Stephane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Antonio Guterresa, izjavio je kako je formirana komisija koja će istražiti napade Assadovog režima i Rusije na bolnice u zoni deeskalacije sukoba u Idlibu te kako će početi s aktivnostima 30. septembra, javlja agencija Anadolija.

U obraćanju novinarima, Dujarric je istakao kako će komisija detaljno istražiti napade na bolnice na području Idliba.

Istragu će nadgledati nigerijski general-pukovnik Chikadibia Obiakor, Janet Lim iz Singapura i Maria Santos Pais iz Portugala.

Dujarric je apelirao na sve strane u Siriji da sarađuju s komisijom tokom provođenja istrage.

Napadi na civile

U Idlibu, kao utvrdi sirijske opozicije, živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada, podsjeća Anadolija.

Uz posredstvo Turske i Rusije, u Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Od 17. septembra 2018. godine, kada je postignut dogovor o primirju, u zračnim napadima režima i Rusije na deeskalacijsku zonu Idliba poginula su 1.282 civila, od čega 219 žena i 341 dijete.

Izvor: Agencije