Oglasi

UN: Katastrofe prijete opstanku čovječanstva

UN upozorava da zbog novih rizika koje čovjek nije predvidio prošlost više ne može biti vodilja za budućnost.
Suša, Klimatske promjeneNjihova su zaostavština mrtva djeca, uništena planeta, uplakane majke, betoniranje nepovjerenja i mržnje, spaljene šume, zagađena voda, smrtonosan zrak.EPA - Ilustracija

Sve složeniji i učestaliji rizici, od globalnog zatopljenja do zagađenja i epidemija, prijete opstanku čovječanstva ukoliko se ne spriječi njihova eskalacija, upozorili su u srijedu Ujedinjeni narodi.

U dvogodišnjem izvješću o tome kako se svijet nosi s katastrofama, UN upozorava da zbog novih rizika koje čovjek nije predvidio prošlost više ne može biti vodilja za budućnost, prenosi Hina.

Posebice se kao "novi rizici" po ljudske živote i imovinu navode zagađenje zraka, bolesti, potresi, suše i klimatske promjene.

Ciljevi UN-a gotovo nedostižni

Izvješće također upozorava na sve veći potencijal jedne vrste katastrofe u izazivanju ili pogoršavanju neke druge nepogode, poput obilnih kiša koje nakon šumskih požara uzrokuju odrone zemljišta.

"Ukoliko nastavimo živjeti na isti način i nastavimo se ponašati jedni prema drugima i prema našem planetu kao do sada, tada naš opstanak dolazi u pitanje", rekla je Mami Mizutori, posebna predstavnica glavnog tajnika UN-a na sastanku u Ženevi posvećenom smanjivanju rizika od katastrofa.

Ekstremne vremenske pojave su se u posljednjih 20 godina udvostručile, a prema izvješću, nanose tako golemu ekonomsku štetu da su razvojni ciljevi UN-a u siromašnijim zemljama gotovo nedostižni.

U 2018. je u svijetu zabilježeno 1.600 katastrofa, od monsunskih poplava u Indiji do šumskih požara golemih razmjera u SAD-u.

Tek 3,8 posto potrošnje za humanitarna pitanja

Iste godine je uslijed katastrofa raseljeno 17,2 milijuna ljudi, a od 2008. godine oko 265 milijuna.

UN smatra da je potrebno uložiti više financijskih sredstava u sprečavanje katastrofa i zaštiti najranjivijih skupina ljudi od posljedica ekstremnih vremenskih pojava.

Na smanjenje rizika od katastrofa uloženo je od 2005. do 2017. godine blizu pet milijardi američkih dolara, što je tek 3,8 posto sveukupne potrošnje na humanitarna pitanja, tj. manje od četiri na svakih 100 potrošenih dolara.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.