Oglasi

UN: Jevrejska naselja na palestinskom teritoriju krše međunarodno pravo

Američki državni sekretar Mike Pompeo saopćio da SAD ne smatra više da su jevrejska naselja u suprotnosti s međunarodnim pravom.
Mogherini: Nagriženi su izgledi za trajni mirEPA

Ured visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) je poručio da izgradnja jevrejskih naselja na okupiranom palestinskom području predstavlja "kršenje međunarodnog prava", javlja Anadolija.

U saopćenju OHCHR-a se navodi da je to već dugo dobro poznati stav UN-a koji se neće mijenjati.

Rupert Colville, glasnogovornik OHCHR-a, u obraćanju novinarima u Ženevi je podsjetio na odluku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prema kojoj Washington jevrejska naselja na Zapadnoj obali više ne smatra ilegalnima.

"Kao sastavni dio UN-a možemo kazati da izgradnja jevrejskih naselja predstavlja kršenje međunarodnog prava", kazao je Colville, dodajući da je vrlo bitno poštovati norme međunarodnog prava.

"Određena promjena u smislu političke situacije u državi ne mijenja i međunarodno pravo niti odluke Međunarodnog suda pravde i Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je Colville.

Pompeova najava

Evropska unija i dalje vjeruje da je izraelsko naseljavanje na okupiranoj palestinskoj teritoriji nezakonito prema međunarodnom pravu i da su time nagriženi izgledi za trajni mir, izjavila je evropska šefica diplomatije Federica Mogherini.

"EU poziva Izrael da obustavi sve aktivnosti oko naseljavanja, u skladu sa svojim obavezama kao okupaciona sila", navela je Mogherini u saopćenju, prenio je Reuters.

Američki državni sekretar Mike Pompeo saopćio je u ponedjeljak kako planira objaviti da SAD ublažava poziciju o gradnji izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i da će SAD odbaciti pravno mišljenje Stade Departmenta iz 1978. godine koje smatra da izgradnja naselja na okupiranim teritorijama nije u skladu s međunarodnim pravom, prenosi Tanjug.

Takav novi stav SAD-a izazvao je brojne reakcije.

Palestina osuđuje izjavu Pompea

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, Nabil Abu Rudeineh osudio je izjavu američkog državnog sekretara Mike Pompea, da SAD ublažava poziciju o gradnji izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, i dodao da je to po međunarodnom pravu nelegalno.

"Američka administracija je izgubila svoj kredibilitet da imala bilo kakvu buduću ulogu u mirovnom procesu", rekao je on, objavio je AP.

Iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua odluka je pozdravljena uz komentar da je promjena politike "ispravljanje historijske greške" koja se odnosi na naselja.

"Ova politika odražava historijsku istinu da jevrejski narod nisu strani kolonisti u Judeji i Samariji (izraelski nazivi za Zapadnu obalu)", navodi se u saopštenju.

Hansellov Memorandum

Netanjahuov rival Beni Ganz, također je pozdravio Pompeovo saopštenje rekavši da ono pokazuje čvrst stav prema Izraelu i posvećenost sigurnosti i budućnosti čitavog Bliskog istoka.

Pravno mišljenje o naseljima iz 1978. godine poznato je kao Hansellov Memorandum, a zasniva se djelimično na Ženevskoj konvenciji o zabrani naseljavanja civila na okupiranoj teritoriji.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu i istočni Jerusalim 1967. godine u bliskoistočnom ratu nakon čega je otpočeo ubrzano da naseljava taj dio.

Izrael srušio palestinske kuće

Izraelske snage srušile su još tri kuće palestinskih porodica u Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali, javlja Anadolija.

Kuće su srušili uz obrazloženje da nije imala potrebne dozvole. Očevici navode da su srušene kuće na području Hebrona i izbjegličkog kampa Al-Arrub.

Izraelske snage napravile su policijski kordon i nikome nisu dozvolili da se približi objektu. Došlo je i do napetosti i manjih sukoba između Palestinaca koji su željeli spriječiti rušenje i izraelskih snaga. 

Vojnici su intervenisali suzavcem, gumenim i bojevim mecima.

Prema podacima palestinskih izvora, samo prošle godine u Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali srušeno je 538 kuća i poslovnih objekata.

Iz Ureda za koordinaciju humanitarnih aktivnosti UN-a (OCHA) navedeno je da je prošle godine u Istočnom Jerusalemu srušeno 177 kuća.

Odbijanje zahtjeva

Izraelske vlasti gotovo svim Palestincima koji traže građevinske dozvole odbacuju zahtjeve, a nekoliko hiljada objekata moglo bi biti srušeno, jer nemaju potrebne dozvole.

Palestinci tvrde kako ovaj proces nema nikakvo pravno uporište i da je samo dio izraelskih politika zastrašivanja i jevrejizacije grada.

Isto tako, u većini slučajeva troškove rušenja objekta moraju platiti osobe čiji je objekt srušen.

Palestinska strana tvrdi da su izraelske snage od 1967. u Istočnom Jerusalemu srušile više od 5.000 kuća Palestinaca.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.