UN: Jemenu potrebno 275 miliona dolara

Hiljade porodica napustile su svoje domove zbog sukoba i zračnih udara (Reuters)

Ujedinjeni narodi uputili su u petak apel za prikupljanje gotovo 275 miliona dolara kako bi se pomoglo stanovnicima Jemena u naredna tri mjeseca, dok sukobi jačaju na jugu ove države, a zračni udari pogađaju 18 od 22 jemenske pokrajine.

Od gotovo 7,5 miliona stanovnika Jemena, blizu 150.000 ljudi je raseljeno, 50 posto više od prijašnje procjene svjetske organizacije, saopćila je UN-ova humanitarna agencija OCHA, pozivajući se na lokalne izvore.

Agencija navodi kako su zdravstvene ustanove izvijestile o 767 mrtvih u razdoblju od 19. marta do 13. aprila, ali se smatra da je broj mrtvih sigurno veći.

„Hiljade porodica napustile su svoje domove zbog sukoba i zračnih udara“, rekao je koordinator UN-a za humanitarna pitanja, Johannes Van Der Klaauw.

„Obične porodice bore se za pristup zdravstvenoj skrbi, vodi, hrani i gorivu – osnovnim potrebama za preživljavanje.“

U sukobima je uništeno ili oštećeno najmanje pet bolnica, 15 škola, tri jemenska glavna aerodroma, dva mosta, dvije tvornice i četiri džamije, kao i tržnice, elektrane i vodoopskrbna infrastruktura, navodi OCHA.

Poziv Irana na pregovore

Iran je danas pozvao na hitne mirovne pregovore zaraćenih strana u Jemenu, javila je državna novinska agencija IRNA.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je ovo izjavio tokom današnjeg telefonskog razgovora sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-moonom, javila je IRNA a prenio AFP.

Zvanični Teheran predložio je mirovni plan za Jemen u kome se poziva na prekid vatre, a poslije toga na pregovore svih strana uz međunarodno posredovanje.

„Zarif je govorio o iranskom planu od četiri tačke za okončanje krize u Jemenu, naglašavajući značaj hitnog dijaloga između Jemenaca i izrazio spremnost Irana da pomogne u rješavanju krize“, javila je IRNA.

Ban Ki-moon je pozdravio napore Islamske Republike za mirno rješavanje krize u Jemenu.

Generalni sekretar UN-a je jučer pozvao na hitan prekid vatre u Jemenu, gdje je koalicija predvođena Saudijskim Arabijom prije tri sedmice počela bombardiranje pobunjenog pokreta Husi.

Rijad i Washington optužuju Teheran da snabdijeva oružjem pobunjenike, što Iran negira.

Izvor: Agencije