UN: Izraelske snage u Gazi u šest mjeseci ranile 30 novinara

Pojas Gaze, Protesti
Abbas je, navodno, dao instrukcije pripadnicima palestinske sigurnosti da ne sprečavaju sukobe demonstranata s izraelskim snagama (Reuters)

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava Michelle Bachelet izjavila je da su izraelske snage sigurnosti u Pojasu Gaze u posljednjih šest mjeseci ranile 30 novinara, prenosi Anadolija.

U obraćanju na sjednici UN-a u Ženevi, Bachelet je podsjetila da je Vijeće za ljudska prava UN-a 22. ožujka usvojilo rezoluciju kojom se osuđuje Izrael.

“Tijekom tog razdoblja, na okupiranom palestinskom teritoriju nastavljena su ozbiljna kršenja međunarodnog prava, uključujući i događanja na velikim građanskim prosvjedima u Gazi”, rekla je Bachelet.

Podsjetivši da Palestinci od 30. ožujka 2018. godine na granici Pojasa Gaze i Izraela organizuju mirne prosvjede “Marš za veliki povratak”, naglasila je da izraelske snage sigurnosti na prosvjednike izvode napade suzavcima, vodenim topovima, ali i bojevim streljivom.

Istaknula je kako su žrtve izraelskih napada nerijetko mladići, ali i djeca, kao i novinari i medicinski radnici.

Od početka godine ubijeno više od 200 Palestinaca

“Prvi dojmovi pokazuju da su ti ljudi ubijeni u okruženju bez opasnosti po život ili ozbiljne ozljede”, dodala je Bachelet.

Napomenula je da su izraelske snage samo tijekom prve godine prosvjeda ubile 189 palestinskih prosvjednika, izrazivši posebnu zabrinutost zbog ranjavanja 263 djece bojevim streljivom.

Palestinci od 30. ožujka na granici Pojasa Gaze i Izraela organiziraju mirne prosvjede “Marš za veliki povratak”.

Prosvjednici traže povratak na teritorije s kojih su protjerani, kao i ukidanje blokade Gaze uvedene 2006. godine.

U intervenciji izraelskih vojnika na mirnim prosvjedima od početka godine je ubijeno više od dvije stotine Palestinaca.

Izvor: Agencije