UN: Izraelske snage ne trebaju pucati na Palestince

Colville je pozvao izraelske vlasti da povuku odluku o dozvoli izraelskim vojnicima da pucaju na Palestince (Getty Images)

Ujedinjeni narodi (UN) pozvali su Izrael da poništi odluku o dozvoli koju su dali svojim vojnicima, a koja se odnosi na otvaranje vatre na Palestince.

Glasnogovornik Komesarijata UN-a za ljudska prava Rupert Colville izrazio je zabrinutost zbog tvrdnji da su izraelske sigurnosne snage koristile prekomjernu silu nad palestinskim demonstrantima u Istočnom Jerusalemu i Betlehemu, prenosi Anadolija.

Također, izrazio je zabrinutost i zbog sukoba u Istočnom Jerusalemu i Zapadnoj obali zbog izraelskog sprečavanja ulaska u Al-Aksu.

Colville je pozvao izraelske vlasti da povuku odluku o dozvoli izraelskim vojnicima da pucaju na Palestince.

Sukobi koji su počeli u vrijeme kada Jevreji obilježavaju Sukkot (Praznik koliba), mogli bi trajati čitavu sedmicu.

Sukob sa vjernicima

Prema ranijem saopćenju izraelske vojske, muslimani mlađi od 50 godina ne mogu ulaziti u Al-Aksu kako bi obavili molitvu.

Navodno je izraelska policija donijela ovu odluku nakon što su mladi Palestinci bacali kamenje na pripadnike sigurnosnih snaga.

Policija je danas također saopštila da je uhapsila sedam Palestinaca osumnjičenih za umiješanost u jučerašnje nasilje u blizini džamije Al-Akse.

Izraelske snage sigurnosti upale su u ponedjeljak u džamiju i sukobilie se sa palestinskim vjernicima.

Prema izvještajima, oni su se sukobili sa vjernicima koji su se zabarikadirali unutar džamije.

Novo nasilje je izbilo tokom jevrejskog praznika Sukkota, koji je počeo u nedjelju navečer.

Mnogi Jevreji posjećuju Jerusalem tokom sedam dana dugog praznika.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je palestinskog predsjednika Mahmoud Abbasa na direktne pregovore s Izraelom, prije nego što je jutros otputovao u New York na godišnje zasjedanje Generalne skupštine UN-a.

Izvor: Agencije