UN: Izrael srušio više od 500 palestinskih objekata u ovoj godini

Izrael u samo posljednje dvije sedmice srušio 22 kuće i zgrade (EPA)

Ujedinjene nacije (UN) objavile su da su izraelske snage srušile više od 500 palestinskih domova i građevina na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu od početka ove godine, prenosi Anadolija.

U izvještaju Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova Ujedinjenih naroda (OCHA) navedeno je da su izraelske snage srušile 506 stambenih objekata Palestinaca pod izgovorom da su bespravno izgrađeni.

Objavili su da je Izrael u samo posljednje dvije sedmice srušio 22 kuće i zgrade, i da se 134 od 506 kuća i zgrada srušenih ove godine nalazi u Istočnom Jerusalemu.

Blokada Gaze

U okviru Drugog sporazuma iz Osla kojeg su administracije Palestine i Izraela potpisale 1995. godine, Zapadna obala je podijeljena na zone A, B i C.

Za Palestince je gotovo nemoguće dobiti dozvolu za gradnju ili proširivanje u većini zone C, uz obrazloženje da je ona pod kontrolom izraelske administracije.

Izraelska blokada Gaze nastavljena je i u 2019. godini. Oko 1,3 miliona stanovnika u Gazi, što čini 68 posto stanovništva, zbog blokade Pojasa suočeno je s prijetnjom gladi.

Izvor: Agencije