Oglasi

UN: Izrael planira prisilno raseliti 36.000 beduina

Izrael planira 'evakuaciju' 36.000 beduinskih građana u cilju širenja autoputa, vojnog poligona, elektroenergetskog postrojenja i rudnika.
Pismo su potpisali eksperti Ujedinjenih naroda za ljudska prava AP - Ilustracija

Šestero specijalnih izvještača Ujedinjenih naroda uputilo je zajedničko pismo Izraelu u maju koje je nedavno objavljeno u javnosti, izražavajući ozbiljnu zabrinutost planovima izraelske vlade da prisilno raseli 36.000 beduinskih državljana Izraela koji žive u pustinji Negev, navodi se u saopćenju za javnost Adalaha - Pravnog centra za prava  arapske manjine  u Izraelu.

Pismo su potpisali eksperti UN-a za ljudska prava - konkretno specijalni izvještači o kulturnim pravima, adekvatnom stambenom zbrinjavanju, zaštitnici ljudskih prava, interno raseljenih osoba, za manjinska i pitanja rasizma i rasne diskriminacije.

Uništenje beduinskih domova

Specijalni izvještači komentirali su objavu planova izraelskih vlasti za razvoj i naseljavanja beduina da "evakuiraju" 36.000 beduinskih građana u cilju širenja autoputa, vojnog poligona, visokonaponskog elektroenergetskog postrojenja i rudnika fosfata.

U pismu se navodi da bi izraelsko uništenje beduinskih domova moglo "pogoršati ukupnu situaciju s beduinskom manjinom i njenim kontinuiranom i rastućim progonom" i upozorava se na "nepopravljive štete koje ta rušenja naselja i deložiranja imaju po tradicionalni način života beduinske manjine, njihove specifične forme života i kulturne prakse, i njihove odnos prema vlastitoj zemlji", javila je palestinska novinska agencija Wafa.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.