Oglasi

UN: Iz Venecuele izbjegla četiri miliona ljudi

Za odlazak iz zemlje Venecuelanci se odlučuju zbog nasilja, hiperinflacije, nezaposlenosti i nedostatka hrane i lijekova.
Venecuela je zapala u duboku političku i ekonomsku krizuEPA/Arhiva

Od izbijanja ekonomske i političke krize u Venecueli iz te zemlje su pobjegla četiri miliona izbjeglica i migranata, upozorili su Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice - UNHCR i Međunarodna organizacija za migracije - IOM.

Njihov broj je krajem 2015. godine bio 700.000, a do sredine ove godine broj izbjeglih je dostigao četiri miliona, navele su agencije UN-a u zajedničkom saopćenju.

Kako se ističe, alarmantne brojke ukazuju na hitnu potrebu da se podrže zemlje koje su ih primile, uglavnom u Južnoj Americi - Kolumbija, Peru, Čile, Ekvador, Brazil i Argentina, prenosi Reuters.

Ujedinjeni narodi tvrde da se u Kolumbiji nalazi više od 1,3 miliona Venecuelanaca, dok ih je 768.000 u Peruu.

Peru uvodi stroge mjere

Za odlazak iz zemlje odlučili su se zbog nasilja, hiperinflacije, nezaposlenosti i nedostatka hrane i lijekova.

Najava iz UN-a dolazi dan nakon što je peruanski predsjednik Martin Vizcarra najavio da će njegova zemlja uvesti strožije mjere za Venecuelance koji žele doći u Peru, odnosno da će im to dozvoljavati samo uz vizu.

Venecuela je zapala u duboku političku i ekonomsku krizu od kako se u januaru opozicioni lider Juan Guaido proglasio za privremenog predsjednika države, a vrhunac krize je bio 30. april, kada je pozvao na vojni udar usmjeren na predsjednika Nicolasa Madura.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.