UN: Iz Ramadija ka Bagdadu bježi 25.000 ljudi

Blizu 25.000 ljudi je pobjeglo iz iračkog grada Ramadija nakon što su ga napali pripadnici grupe Islamska država Iraka i Levanta. Većina ih je krenula prema prijestolnici Bagdadu, priopćili su Ujedinjeni narodi.

Sredstva za pomoć ljudima koji su izbjegli iz Ramadija nestaju, a zaliha gotovo da nema, priopćio je Ured UN-a za koordinaciju humanitarne pomoći u Iraku, prenosi Tanjug informaciju agencije Reuters.

Ranije je glasnogovornik Bijele kuće Eric Schultz izjavio da je pad iračkog grada Ramadija u ruke ISIL-a korak unatrag, ali da će koalicija predvođena SAD-om pomoći iračkim snagama da vrate taj grad.

SAD: Irak mora voditi bitke

“Nitko ne poriče da je to korak unatrag, ali nitko ni ne negira da ćemo pružiti pomoć Iračanima da ponovno zauzmu Ramadi”, poručio je Schultz.

“Vjerujemo da iračke snage imaju kapacitet da, uz podršku koalicije, zauzmu Ramadi na kraju”, dodao je on.

Bijela kuća je prošlog tjedna priopćila da šalje oružje i municiju u Bagdad kako bi pomogla Iraku u borbi protiv skupine ISIL.

Dužnosnici SAD-a istaknuli su, međutim, da Irak mora voditi bitke, a ne vojska SAD-a.

Bez kopnenih snaga SAD-a

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame nema u planu promijeniti svoju odluku o neupućivanju kopnenih borbenih snaga u Irak, koju bi, ukoliko bi bila promijenjena, većina Obaminih pristaša doživjela kao povratak u rat, koji je on obećao da će okončati prije nego što je stupio na tu funkciju 2008. godine, poručuju američki dužnosnici.

Sjedinjene Američke Države su povukle svoju vojsku 2011. godine, ali su ponovno uputile u tu zemlju blizu 3.000 svojih vojnika prošle godine kako bi pomogle iračkim snagama u borbi protiv pripadnika ISIL-a.

Izvor: Agencije