UN istražuje kibernetičke napade Sjeverne Koreje

Kibernetičkim napadima Sjeverna Koreja prikuplja sredstva za svoje programe razvoja 'oružja za masovno uništenje', navodi UN (EPA)

Eksperti Ujedinjenih nacija (UN) saopštili su da istražuju najmanje 35 slučajeva u 17 zemalja vezanih za sajber-napade kojima je Severna Koreja nelegalno pribavljala sredstva za svoj nuklearni program.

Kako se navodi u izveštaju UN u koji je uvid imala agencija Associated Press, eksperti UN-a su pozvali i na uvođenje kazni za brodove koji su kršili sankcije protiv Pjongjanga, snabdevajući Severnu Koreju naftom i benzinom.

Najviše napada na Južnu Koreju

Kako se navodi u izveštaju, najveći broj sajber-napada bio je uperen protiv susedne Južne Koreje – 10, nakon čega sledi Indija sa tri i Bangladeš i Čile sa po dva napada.

Ostale zemlje koje je Severna Koreja napala po jedan put kako bi se ilegalno domogla sredstava su Kostarika, Gambija, Gvatemala, Kuvajt, Liberija, Malezija, Malta, Nigerija, Poljska, Slovenija, Južnoafrička Republika, Tunis i Vijetnam, navodi se u izveštaju UN.

Severna Koreja je zaradila gotovo dve milijarde američkih dolara za svoje programe razvoja “oružja za masovno uništenje, kradući od finansijskih institucija i razmenjujući kriptovalute rasprostanjenim i sve naprednijim sajber-napadima”, navodi se u poverljivom izveštaju UN-a u koji je Reuters nedavno imao uvid, a koji citira i AP.

Izvor: Agencije