Oglasi

UN istražuje kibernetičke napade Sjeverne Koreje

Pjongjang je zaradio približno dvije milijarde dolara kradući od finansijskih institucija i razmjenjujući kriptovalute, navodi se u izvještaju UN-a.
Kibernetičkim napadima Sjeverna Koreja prikuplja sredstva za svoje programe razvoja 'oružja za masovno uništenje', navodi UNEPA Ilustracija

Eksperti Ujedinjenih nacija (UN) saopštili su da istražuju najmanje 35 slučajeva u 17 zemalja vezanih za sajber-napade kojima je Severna Koreja nelegalno pribavljala sredstva za svoj nuklearni program.

Kako se navodi u izveštaju UN u koji je uvid imala agencija Associated Press, eksperti UN-a su pozvali i na uvođenje kazni za brodove koji su kršili sankcije protiv Pjongjanga, snabdevajući Severnu Koreju naftom i benzinom.

Najviše napada na Južnu Koreju

Kako se navodi u izveštaju, najveći broj sajber-napada bio je uperen protiv susedne Južne Koreje - 10, nakon čega sledi Indija sa tri i Bangladeš i Čile sa po dva napada.

Ostale zemlje koje je Severna Koreja napala po jedan put kako bi se ilegalno domogla sredstava su Kostarika, Gambija, Gvatemala, Kuvajt, Liberija, Malezija, Malta, Nigerija, Poljska, Slovenija, Južnoafrička Republika, Tunis i Vijetnam, navodi se u izveštaju UN.

Severna Koreja je zaradila gotovo dve milijarde američkih dolara za svoje programe razvoja "oružja za masovno uništenje, kradući od finansijskih institucija i razmenjujući kriptovalute rasprostanjenim i sve naprednijim sajber-napadima", navodi se u poverljivom izveštaju UN-a u koji je Reuters nedavno imao uvid, a koji citira i AP.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.