UN: ISIL gubi osvojene teritorije u Siriji

ISIL i dalje kontrolira ogromne dijelove teritorija u Sirije i Iraku (AP)

Borci grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) izgledaju “očajni” jer gube osvojene teritorije u Siriji koje preuzimaju kurdski borci koji se bore protiv njih “u ime humanosti”, izjavio je Paulo Sergio Pinheiro, šef komisije Ujedinjenih naroda koja istražuje kršenje ljudskih prava u Siriji.

ISIL pribjegava taktici “udari i bježi” i samoubilačkim napadima automobilima-bombama poslije teritorijalnih gubitaka koji su im Kurdi nanijeli uz pomoć međunarodne koalicije, navodi se u novom izvještaju UN-a o sirijskom građanskom ratu.

“Mislim da su očajni, jer gube teritorije. Ipak, mislim da, u ovom trenutku, oni (ISIL) nastavljaju sa pobjedama na psihološkom planu, privlačeći mlade iz Evrope i razvijenih zemalja. Ali, ustvari, u smislu rata za teritorije, oni počinju osjećati pritisak”, naveo je Pinheiro za agenciju AP, prenosi Tanjug.

I američki obavještajni zvaničnici navode da je tokom ljeta više od 10.000 boraca ISIL-a ubijeno, ali da ta grupa, u suštini, nije slabija nego što je bila kada je SAD pokrenuo kampanju zračnih udara prije godinu dana.

Prekinuti isporuku oružja

ISIL i dalje kontrolira ogromne dijelove teritorija u Siriji i Iraku, primjećuje AP.

Pinheiro je pozvao vlade da zaustave isporuke oružja zaraćenim stranama u Siriji, mada je odbio identificirati dobavljače, navodeći da to nije bio zadatak panela.

“Dok se u ratu bore, uglavnom Sirijci i uglavnom na sirijskoj teritoriji, rat sve više vode međunarodne i regionalne sile, prije svega u skladu sa svojim geostrateškim interesima”, navodi se u izvještaju.

U panelu se ukazuje da Sirijci “postepeno gube kontrolu nad tokom događaja” i izražava žaljenje što Vijeće sigurnosti UN-a nije ovlašteno da imenuje međunarodnog tužioca za ratne zločine.

Izvor: Agencije