Oglasi

UN imenovao izaslanika za pomoć Afričkoj uniji

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres imenovao je južnoafričkog advokata Nicholasa Haysoma za specijalnog izaslanika.
U Sudanu je s vlasti svrgnut predsjednik Omar al-BashirReuters

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres imenovao je izaslanika za Sudan kako bi pomogao Afričkoj uniji u posredovanju u toj zemlji, rekao je njegov glasnogovornik, a Vijeće sigurnosti i dalje je podijeljeno u pogledu tog pitanja.

Nicholas Haysom, južnoafrički advokat, "poduzet će sve što može da podrži napore Afričke unije, koja je u ponedjeljak zaprijetila suspenzijom Sudana iz te organizacije ako vojska u roku od 15 dana vlast ne prepusti je civilnoj političkoj vlasti", rekao je Stephane Dujarric.

Svrgnuti predsjednik

I Vijeće mira i sigurnosti Afričke unije (CPS) je oštro osudilo činjenicu da je sudanska vojska preuzela vlast.

Prijelazno vojno vijeće na vlasti je u Sudanu otkako je prošle sedmice s vlasti svrgnut predsjednik Omar al-Bashir.

Sudanska udruga profesionalaca (SPA), koje je vodila prosvjede protiv Bashira, pozvala je u ponedjeljak na raspuštanje prijelaznog vojnog vijeća i uspostavu novog prijelaznog civilnog vladajućeg vijeća.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.