UN i svijet pokajnički uz žrtve genocida

Održana je posebna, viurtualna, sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici (EPA)

Danas je održana posebna, viurtualna, sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda povodom 25-godišnjice genocida u Srebrenici, što je dalo priliku Vijeću sigurnosti da izrazi solidarnost sa žrtvama i njihovim obiteljima, kao i da daju doprinos u procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini. Govorili su svi članovi Vijeća sigurnosti uz nekoliko gostiju.

Predsjedavajući Generalne skupštine UN-a nigerijski diplomata Tijjani Muhammad-Bande, obratio se na početku sjednice rekavši da su građani Srebrenice “prošli kroz nevjerojatan užas te da nije uspio zaštiti ljude u Srebrenici. Genocid ne smije biti zaboravljen, a prevencija je bila ključna akcija u kojoj su Ujedinjeni narodi zakazali 1995. godine. Snosimo kolektivnu odgovornost zbog toga. Pridružujem se svima koji odaju počast žrtvama diljem svijeta”, poručio je predsjedavajući Generalne skupštiune UN-a.

Adama Dieng, posebni savjetnik glavnog tajnika za prevenciju genocida rekao je da „ima onih koji su sumnjičavi da je počinjen genocid i koji ratne zločince veličaju kao heroje. Moramo se snažno boriti protiv take retorike i takvog ponašanja“, rekao je Dieng koji je pozvao mlade iz BiH da se zajedno okrenu budućnosti.

Amina Krvavac, iz Muzeja ratnog djetinjstva iz Sarajeva, također se obratila Vijeću sigurnosti. U zapaženom istupu je podsjetila na djecu-žrtve iz Srebrenice, ali na svu djecu-žrtve rata.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, se Vijeću sigurnosti obratio video porukom u kojoj je govorio o genocidu i „industriji smrti.“ … „To je bila pažljivo planirana akcija, to nije bio incident nekakvih osvetnika nego osmišljeni projekat s ciljem uklanjanja Bošnjaka iz Istočne Bosne kako bi tu moglo živjeti samo srpsko stanovništvo. Postoji li spremnost kod UN-a da se spriječe ovakvi zločini? Jasno je da su Ujedinjeni narodi iznevjerili ljude u Srebrenici. Istovremeno, zvaničnici RS i Srbije negiraju genocid … veličaju se ratni zločinci osuđeni za genocid … pozivam UN da zaštiti integritet UN-vih sudova i nužno je odmah donijeti zakon o zabrani negiranja genocida“, rekao je Šefik Džaferović.

Veleposlanik Bosne i Hercegovine u svjetskoj organizaciji, Sven Akalaj se zahvalio svima koji se prisjećaju žrtava genocida. “Obraćam vam se kao diplomata, ali i kao pripadnik židovske zajednice iz Sarajeva. Kao što važi za Holokaust, to važi i za Srebrenicu. Nikada više! Oni koji negiraju genocid šire mržnju. Pozivam sve svjetske lidere da priznaju zločine počinjene u Srebrenici te pozivam Vijeće sigurnosti da mi se pridruži u željama za bolje sutra u Bosni i Hercegovini”, poručio je ambasador Alkalaj u kratkom, ali vrlo snažnom obraćanju Vijeću sigurnosti.

Diplomatsko kajanje

Kada se općenito govori općenito o Ujedinjenim narodima vrlo je jasno da je svjetska organizacija prije četvrt stoljeća izdala Srebrenicu i Srebreničane, o čemu su danas mnogi govorilo na Vijeću sigurnosti. Srebrenica je postala brutalni simbol međunarodne neaktivnosti i jasno je da je tragedija mogla biti spriječena.

Podsjećam na riječi bivšeg glavnog tajnika UN-a Kofija Annana koji je 1999 .godine rekao: “To će nas zauvijek proganjati kroz povijest!” Kofi Annan je o tome s mnogo iskrenosti, kajanja i samokritičnosti govorio u posebnom izvještaju o Srebrenici: “Strašna lekcija Srebrenice je da se namjernim i sustavnim teroriziranjima, protjerivanjima ili ubijanjima cijelog naroda mora odlučno suprotstaviti svim mogućim sredstvima.” Kofi Annan je imao dovoljno hrabrosti da se pokaje i za vlastite greške, ali ljudi poput Boutrosa Boutrosa Gahlija ili Yasushi Akashija to nikada nisu učinili.

Ruski veto i nenaučena lekcija

Rusija je 2015. godine uložila veto na britanski prijedlog rezolucije Ujedinjenih naroda, u kojoj je zločin u Srebrenici proglašen genocidom. (China, Nigeria, Angola and Venezuela su bile suzdržane, a ostalih 10 članica su podržale prijedlog rezolucije)

Ruski ambassador Vitalij Churkin je rekao da prijedlog rezolucije nije bio “konstruktivan te da je konfliktan i politički motiviran.”

Podsjećam – Sud Ujedinjenih naroda za ratne zločine donio je presudu 2004. godine u kojoj je zločin u Srebrenici proglašen – genocidom!

U danu kada se svjetski čelnici prisjećaju Srebrenice na 25. godišnjicu genocida, uz odavanje počasti žrtvama, prisjetimo se da svijet nikada ne bi više trebao biti tako inertan u okrutnoj isprepletenosti politike, nesposobnosti i neodlučnosti čime svi postajemo sudionici u strašnim zločinima. Nažalost, užasna lekcija iz Srebrenice nije svijet opametila, jer u Yemenu i drugdje ubijanja djece gledamo pognute glave i uz sramotnu šutnju.

Izvor: Al Jazeera