UN i HRW: Mučenja u afganistanskim zatvorima

Afganistanska Vlada našla se na udaru kritika zbog lošeg tretiranja zatvorenika. Ujedinjeni narodi i Human Rights Watch tvrde da su mučenje i zlostavljanje česta praksa u zatvorima koje vodi afganistanska obavještajna služba.

Navode i da je više od polovine osoba osuđenih za ugrožavanje nacionalne sigurnosti mučeno tokom ispitivanja, kao i da su četvrtina zlostavljanih zatvorenika djeca, te optužuju i NATO za ignorisanje problema.

Ekipa Al Jazeere dobila je ekskluzivni pristup jednom od zatvora u Kabulu.

Obavještajna služba

U tom afganistanskom zatvoru, kojim upravlja obavještajna služba, smještene su osobe osumnjičene da predstavljaju opasnost za nacionalnu sigurnost. Dužnosnici su pozvali ekipu Al Jazeere da ga posjeti, nakon optužbi Ujedinjenih naroda za mučenje. Zatvorenici pohađaju predavanja o temama poput islamskog prava i državnog Ustava.

„U izvještaju UN-a, tvrdi se da je zlostavljanje sistematsko u afganistanskim zatvorima. Spominje se 14 metoda mučenja i zlostavljanja u zatvorima širom zemlje. Dužnosnici nazivaju izvještaj nepravednim i neosnovanim”, javlja iz Kabula  reporterka Al Jazeere Jennifer Glasse.

Zatvorenici kažu da nisu vidjeli ništa što dokazuje tvrdnje.

 „U dva mjeseca, koliko sam ovdje, nisam čuo da je neko ošamaren, a kamoli mučen”, govori zatvorenik Mohammed Salim.

Afganistanska Vlada kritizira izvještaj. Poručuje da bi UN trebao navesti imena zatvorenika koji tvrde da su zlostavljani i čuvara koji su ih, navodno, mučili.

„Kad su sastavljali ovaj izvještaj, nisu sa nama podijelili dokumentaciju, kako bismo mogli reagirati ili popraviti situaciju ako bismo vidjeli da ima kršenja ljudskih prava ili Ustava. Taj izvještaj je jednostran”“, navodi Shafiqullah Tahiri iz Obavještajne službe Afganistana.

Ali, aktivisti kažu da se slične optužbe već godinama pojavljuju, te da Vlada mora reagirati i poduzeti konkretne korake.

Loš sistem

„Mislim da izvještaj pruža mnogo detalja, kao i da su Ujedinjeni narodi na sastancima sa afganistanskom Vladom iznijeli dovoljno informacija da vlasti mogu provesti zaista detaljnu istragu o pomenutim optužbama”, ističe Heather Barr iz organizacije Human Rights Watch.

Predsjednik je naredio istragu, koju mnogi kritiziraju zbog činjenice da u nju nisu uključeni stručnjaci iz bilo koje afganistanske, niti međunarodne organizacije za ljudska prava.

Aktivisti kažu da je najveći problem loš pravosudni sistem, u kojem se do presuda najčešće dolazi pomoću priznanja uhapšenih, a ne dokaza, što dužnosnicima omogućuje da čine sve što žele kako bi do tih priznanja došli.

Izvor: Al Jazeera