Oglasi

UN: Humanitarnu pomoć treba 13 miliona Sirijaca

U građanskom ratu u ovoj zemlji, koji traje od 2011. godine, poginulo je više od 330.000 osoba, saopćili su Ujedinjeni narodi.
Djeca predstavljaju 40 posto potrebitih, naglašavaju Ujedinjeni narodiEPA

Više od 13 miliona ljudi, od kojih gotovo polovina djece, treba humanitarnu pomoć u Siriji, bez obzira na relativno smirenje nasilja u toj zemlji, u kojoj rat traje duže od šest godina, upozorili su Ujedinjeni narodi.

U sukobu u Siriji od 2011. godine poginulo je više od 330.000 osoba, a raseljeno je više miliona stanovnika.

Počinje sedma godina krize, a obim, težina i složenost potreba u Siriji su dramatični, naglašava se u izvještaju UN-ovog Ureda za humanitarne poslove.

Gotovo 13,1 miliona osoba, ili sedam od deset stanovnika Sirije, treba humanitarnu pomoć, prema izvještaju koji precizira da je za gotovo polovinu ta potreba prešla kritični prag.

Četiri zone deeskalacije

Djeca predstavljaju 40 posto potrebitih, naglašava UN.

Četiri su zone deeskalacije uvedene u Siriji i u njima u načelu prekid vatre poštuju i režimske snage i pobunjenici.

Tokom 2017. godine više od 721.000 osoba se vratilo.

UN primjećuje pad nasilja, posebno u zonama deeskalacije, ali upozorava na intenziviranje nasilja posebno u Istočnoj Guti.

Ta pobunjenička zona, istočno od Damaska, opkoljena od 2013. godine, bila je na meti bombardiranja režima, u kojima je u sedam dana poginulo više desetaka stanovnika.

UN ističe da tamo vladaju velike nestašice hrane i lijekova.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.