Oglasi

UN: Humanitarna pomoć treba 13 miliona Sirijaca

Hitna humanitarna pomoć potrebna je za 2,9 miliona civila na različitim područjima u ovoj zemlji, tvrde Ujedinjeni narodi.
Pomoć čeka oko 400.000 civila u opkoljenim sirijskim područjimaEPA

Oko 13 miliona Sirijaca nalazi se u stanju potrebe, poručio je koordinator za humanitarnu pomoć Ujedinjenih naroda Panos Moustzis, javlja Anadolija.

Tokom posjete Turskoj, on je izjavio da su napravili plan pomoći narodu Sirije u 2018. godini.

Moumtzis je istakao da su ubrzali aktivnosti pomoći s obzirom da je zima pred vratima.

"Humanitarna pomoć potrebna je za 13 miliona ljudi u Siriji. U Turskoj smo kako bi napravili plan pomoći tokom zime", pojasnio je koordinator za humanitarnu pomoć.

Potcrtao je da je potrebna hitna humanitarna pomoć za oko 2,9 miliona civila na različitim područjima u Siriji.

Moustzis je naglasio da pomoć čeka oko 400.000 civila u opkoljenim sirijskim područjima.

Prioritet zaštita civila

Pozvao je sirijske i međunarodne aktere da sudjeluju u aktivnostima koje je potrebno provesti na pomoći sirijskom narodu, ukazujući na značaj zaštite ekipa svih nevladinih organizacija koje se nalaze na terenu.

Moustzis je podsjetio da je u septembru u Rakki i Deir ez-Zoru u Idlibu poginuo veliki broj civila.

Trenutno u Rakki, prema njegovim riječima, u teškim uslovima živi oko 8.000 civila.

"U teškim uslovima su i civili u Deir ez-Zoru. Zbog vojnih akcija na tom području, građani su primorani napustiti svoje domove i biti u izbjeglištvu. Pozivamo sve strane da zaštite civile koji su sada izbjeglice", dodao je Moustzis. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.