UN: Hiljade djece u kampu Al-Hol u Siriji

Izbjeglice, Kamp, Sirija
Djeca žive s blizu 10.000 osoba koje nisu državljani Sirije ili Iraka (EPA)

Blizu 2.500 strane djece nalazi se u čuvanom dijelu sirijskog kampa Al-Hol, nakon što su pobjegli iz posljednjeg uporišta skupine Islamska država Irak i Levant – ISIL, izjavio je u četvrtak humanitarni koordinator Ujedinjenih naroda za krizu u Siriji Panos Moumtzis, pozivajući vlade da ih ne napuštaju.

On je rekao da zemlje moraju preuzeti odgovornost za vraćanje svojih građana i procesuiraju ih u slučajevima gdje je to potrebno, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Stvarno nitko ne bi trebao biti bez državljanstva i treba uložiti napor da se pronađe rješenje za ove ljude”, kazao je Moumtzis na konferenciji za novinare u Ženevi.

Djeca žive s blizu 10.000 osoba koje nisu državljani Sirije ili Iraka, u “ograničenom dijelu kampa”, kojim upravljaju Kurdi, a u kojem se nalazi ukupno 75.000 ljudi.

Od 260 preminulih, 211 djece

Među 260 osoba koje su od prosinca preminule od neuhranjenosti ili bolesti na putu prema kampu bilo je 211 djece, pokazuju podaci UN-a.

Velika Britanija je opozvala državljanstvo tinejdžeru koji je sa 15 godina otišao da bi se pridružio ISIL-u u Siriji, dok su Austrija i Švicarska priopćile da neće pomagati u dovođenju kući odraslih koji su se pridružili ISIL-u.

Moumtzis je, pak, rekao da države imaju zakonsku odgovornost, posebno prema djeci, od kojih su mnoga rođena u kampovima ISIL-a.

“Djecu treba tretirati prije svega kao žrtve” i “bez obzira na obiteljsku pripadnost”, kazao je on.

Izvor: Agencije