UN: Hemikalije sve kobnije za ljude i okoliš

Pripadnici Greenpeacea optužili su proizvođače sportske odjeće u Kini za zagađivanje rijeka opasnim hemikalijama (AFP)

Brzo rastuća potrošnja hemikalija, naročito u zemljama u razvoju, sve više ugrožava zdravlje ljudi i prirodnu sredinu, izazivajući i ogromne troškove, navodi se u izvještaju Programa za zaštitu prirodne sredine Ujedinjenih naroda (UNEP).

Nekada mali proizvođači i potrošači hemikalija, zemlje u razvoju, danas su tržište koje bilježi najveći rast u ovom sektoru.

Te zemlje uvoze ili same proizvode hemikalije potrebne za industrijsku i poljoprivrednu proizvodnju.

Ove supstance nalaze primjenu u proizvodnji mobilnih telefona, kompjutera, plastičnih komponenti za automobile, kao i boja za tekstil, deterdženata i adheziva ili pesticida za potrebe agrara.

Bez zakona

U mnogim zemljama u razvoju, međutim, nedostaju adekvatni propisi o sigurnom rukovanju ili odlaganju hemikalija.

UNEP u izvještaju zaključuje da su razvijene zemlje Zapada i dalje najveći proizvođači hemikalija, ali im se brzo primiču Brazil, Kina, Indija, Rusija i još neke države u tranziciji.

Između 2000. i 2010. proizvodnja hemikalija u Kini i Indiji je rasla godišnjom stopom od 24 odnosno 14 posto, a u Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu i Njemačkoj za pet do osam posto.

U izvještaju UNEP-a se predviđa da će globalna prodaja hemikalija do 2050. biti povećavana za skoro tri posto godišnje.

Za Afriku i bliskoistočne zemlje se predviđa da će do 2020. godine povećati proizvodnju hemikalija za 40 posto, dok će u latinoameričkim zemljama ta stopa biti povećana za 33 posto.

Veliki gubici

Takav trend, međutim, nosi i rizike.

Loše rukovanje nestabilnim hemikalijama je odgovorno za globalne privredne gubitke procijenjene na 236,3 milijarde dolara, upozorio je UNEP.

Izloženost živi rezultira oštećenjima zdravlja i prirodne sredine, koja koštaju 22 milijarde dolara.

Tokom samo jedne godine zagađenost vode je komercijalnom ribarstvu u Kini nanijela štetu od 634 miliona dolara.

Akumulirani troškovi bolesti i povreda, koji su u vezi sa poljoprivrednim hemikalijama, između 2005. i 2020. bi na malim farmama zemalja Subsaharske Afrike mogli dostići 90 milijardi dolara, naveo je UNEP.

U izvještaju se navodi i primjer jednog sela u Ekvadoru, smještenog u blizini naftnog polja, čije se stanovništvo kupalo i pilo vodu u kojoj je sadržaj nafte bio 288 puta veći od dozvoljenog maksimuma u Evropi.

UNEP se u izvještaju založio za pametniju upotrebu hemikalija, uključujući smanjivanje njihove doze u sredstvima za poljoprivredu, kao i za efikasnije recikliranje, umjesto opasne tehnike izvlačenja zlata i bakra iz elektronskog otpada.

Izvor: Agencije