Oglasi

UN: Gotovo svakog dana umre jedno migrantsko dijete

Od 2014. na opasnim putovanjima za boljim životom umrlo je najmanje 1.600 djece, tvrdi UN-ova agencija za migracije.
Djeca migranti nisu svjesna što se događa i suočavaju se sa strašnim rizicima, navode iz UN-ove agencijeArhiva

U posljednje četiri godine gotovo svaki dan je, u nastojanju da se domognu sigurnosti, umrlo jedno migrantsko dijete, upozorile su u petak Ujedinjene nacije.

UN-ova agencija za migracije je objavila da je od 2014., od kada su se počeli prikupljati podaci o smrti i nestancima migranata, na opasnim putovanjima u potrazi za boljim životom u svijetu umrlo najmanje 32.000 migranata, uključujući 1.600 djece.

“Djeca umiru u svim dijelovima svijeta. Ta djeca nisu svjesna što se događa i suočavaju se sa strašnim rizicima”, kazao je Frank Laczko, direktor Međunarodne organizacije za migracije (IMO).

Svijet je potresla fotografija 25-godišnjeg Oscara Alberta Martineza iz Salvadora i njegove dvogodišnje kćerke Angie Valerije koji su se utopili pokušavajući prijeći Rio Grande kako bi iz Meksika ušli u SAD.

Oko 70 miliona prisilno raseljenih lica

UN-ova agencija za izbjeglice UNHCR je tu fotografiju usporedila sa slikom trogodišnjeg sirijskog izbjeglice Alana Kurdija koji se utopio 2015. u Sredozemnom moru.

Od tada je korištenje mediteranske rute za ulazak u EU jenjalo te je 2018. broj smrtnih slučajeva pao na 4.734.

Godinu ranije, u pokušaju prelaska Sredozemlja smrtno je stradalo 6.280 migranata.

Laczko ističe da su se zemlje očito više usredotočile na zaštitu svojih granica nego na humanitarne akcije.

Mnoge su zemlje podigle ograde kako bi odvratile migrante od pokušaja ilegalnih ulazaka, a Evropska unija i SAD vrše pritisak na svoje susjede da spriječe nadiranje migranata.

Prema UNHCR-u, u svijetu je trenutno oko 70 miliona prisilno raseljenih ljudi, a većina su djeca.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.