UN: Gotovo 100 hiljada Rohinja blokirano na granici

U Bangladeš je od kraja augusta već prešlo pola miliona izbjeglica (EPA)

Ujedinjeni narodi upozoravaju na mogućnost novog egzodusa Rohinja iz Mijanmara, dok gotovo 100 hiljada ljudi i dalje čeka na granici na ulazak u Bangladeš.

U tu zemlju je od kraja augusta već prešlo pola miliona izbjeglica nakon što je vojska Mijanmara pokrenula vojnu operaciju u državi Rakhine gdje se, prema vladinim navodima, bore protiv separatističkog pokreta.

UN-ov koordinator za humanitarnu pomoć kritizirao je vlasti Mijanmara za ometanje dostavljanja pomoći ugroženim u državi Rakhine.

“Pristup koji imamo u državi Rakhine, posebno u sjevernim područjima je potpuno neprihvatljiv. Ponavljamo poziv vlastima Mijanmara da osiguraju pristup humanitarnim organizacijama, a ne samo UN-ovim posmatračima. Humanitarci moraju neometano raditi svoj posao“, kazao je Mark Lowcook, koordinator UN-a za humanitarnu pomoć.

Otkazivanje poziva

S druge strane, vlasti Mijanmara navode da su spremne pomoći posmatračima UN-a u njihovom poslu.

U septembru je mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi pozvala međunarodne posmatrače da dođu u Mijanmar te da se njena vlada ne plaši međunarodnog nadzora.

Samo mjesec kasnije vlasti Mijanmara su otkazale poziv, pravdajući takav potez lošim vremenskim uslovima.

U posljednjih nekoliko dana manjoj grupi posmatrača dozvoljen je dolazak u Mijanmar, a očekuje se da posjete i najugroženiju državu Rakhine.

Vlasti su pozvale izbjeglice iz države Rakhine da se vrate svojim kućama i obećale im pomoć i sigurnost.

Rohinje su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a već nekoliko sedmica suočavaju se s novim valom nasilja u Rakhini.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska u proteklih nekoliko sedmica porušila je najmanje 200 muslimanskih sela, iz kojih su stotine hiljada mještana primorane na bijeg ka susjednom Bangladešu.

Izvor: Al Jazeera