UN: Dva miliona sirijskih izbjeglica moglo bi krenuti u Tursku

'To što se događa je katastrofa, mora se intervenirati', poručuju humanitarci (EPA)

Gotovo dva milijuna izbjeglica moglo bi prijeći u Tursku ako se borbe intenziviraju na sjeverozapadu Sirije, dok financijska sredstva za humanitarnu pomoć opasno presušuju, priopćili su Ujedinjeni narodi.

Sirijska vojska uz rusku podršku izvodi napade na pobunjenike u njihovom posljednjem velikom uporištu zračnim udarima i angažiranjem kopnenih trupa, u ofenzivi koja je već prinudila desetke tisuća ljudi da napuste domove.

“Strahujemo da ćemo, ako se ovo nastavi i te brojke nastave rasti, a borbe se intenziviraju, vidjeti stotine tisuća, pa i milijun ili dva milijuna ljudi kako se kreću prema granici s Turskom”, izjavio je Panos Moumtzis, regionalni humanitarni koordinator UN-a za sirijsku krizu.

Najteži sukobi u posljednje vrijeme

Ofenziva pokrenuta krajem travnja uglavnom je fokusirana na južne dijelove pokrajine Idlib i susjednih pokrajina Hama i Latakia, te predstavlja najintenzivniji sukob između snaga predsjednika Bashara al-Assada i njegovih neprijatelja iz redova pobunjenika od prošlog ljeta.

Moumtzis je izjavio Reutersu u Ženevi da se situacija pogoršava, a “sporazum između Rusije i Turske o deeskalaciji borbi u Idlibu praktično više nije na snazi”.

“Svjedoci smo ofenzive u kojoj se napadaju bolnice i škole u civilnim područjima, područja u kojima živi stanovništvo u urbanim sredinama, što se doista ne bi trebalo događati ako se poštuje međunarodno humanitarno pravo”, kazao je Moumtzis.

Tražili 3,3 milijarde dolara pomoći

Humanitarne organizacije potaknute su dijeliti svoje lokacije sa zaraćenim stranama kako bi izbjegle da budu napadnute, ali su nakon ponovljenih zračnih udara po bolnicama brojni humanitarni radnici izrazili nepovjerenje prema takvim prijedlozima, tvrdi Moumtzis.

“To što se događa je katastrofa. U ime ljudskosti mora se intervenirati. Prije samo nekoliko mjeseci tražili smo da se ovakav košmarni scenarij ne dogodi. Zapravo, to se odvija pred našim očima upravo dok govorimo o tome”, ukazao je.

UN je zatražio 3,3 milijarde dolara za pokrivanje troškova humanitarne pomoći za Siriju u ovoj godini.

Usprkos velikodušnim obećanjima, dosad je primio samo pola milijuna dolara, zaključio je Moumtzis.

Izvor: Agencije