UN: Dramatično smanjenje populacije u jugoistočnoj Evropi

Zbog nižeg nataliteta i velike emigracije, stanovništvo zemalja jugoistočne Evrope smanjuje se i stari (Arhiva)

Dramatičan pad broja stanovnika u zemljama jugoistočne Evrope, većinom zbog iseljavanja mladih, ugrožava sposobnost tih zemalja da održe postojeći sistem socijalne zaštite, upozorili su u ponedjeljak Ujedinjeni narodi.

Prema posljednjoj procjeni UN-a, devet od deset država kojima najbrže pada broj stanovnika u istočnoj je i jugoistočnoj Evropi, rekla je za Reuters Allana Armitage, direktorica Populacijskog fonda UN-a za istočnu Evropu i srednju Aziju, prenosi Hina.

UN procjenjuje da će Bugarska do 2050. izgubiti četvrtinu današnje populacije te da će sve okolne države gubiti stanovništvo u nadolazećim desetljećima.

Održivost sistema socijalne zaštite

“Zbog nižeg nataliteta i velike emigracije, stanovništvo zemalja jugoistočne Evrope smanjuje se i stari. Za razliku od zapadne Evrope, ne teži se imigraciji kako bi se popunila razlika”, rekla je Armitage.

U većini zemalja jugoistočne Evrope između 1995. i 2035. udio osoba starijih od 65 godina u populaciji bit će dvostruko, a u nekima i trostruko veći, procjenjuje UN.

Manje radno sposobnog stanovništva povlači pitanje održivosti sadašnjeg sistema socijalne zaštite, pa tako i penzija, navodi Armitage.

Smatra da su bolja zaštita djece, fleksibilnije radno vrijeme, porodiljski dopust za oba roditelja neka od rješenja za tretiranje demografskog problema.

Izvor: Agencije