UN će ruskim avionom slati pomoć u Siriju

Ista ruska kompanija je ranije dostavljala hranu iz aviona u Južnom Sudanu (Reuters)

Ujedinjeni narodi (UN) planiraju koristiti ruski civilni avion kako bi dostavili humanitarnu pomoć Siriji.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric je potvrdio novinarima u New Yorku da Svjetski program za hranu (WFP), specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda zadužena za pružanje pomoći u hrani i najveća svjetska humanitarna organizacija, planira koristiti avion registriranog pružatelja usluga koji je u ovom slučaju ruska tvrtka.

Ista kompanija je ranije surađivala sa Svjetskim programom za hranu tokom izbacivanja hrane iz aviona u Južnom Sudanu.

Glasnogovornik UN-a nije dao detalje i naziv kompanije koja surađuje sa Svjetskim programom za hranu.

“Ovo su civilne tvrtke. Surađujemo s različitim civilnim kompanijama iz mnogih zemalja članica. Očekujemo od njih da će poštovati točke ugovora koji imaju i tražiti instrukcije samo od UN-a”, rekao je Dujarric.

Istaknuo je kako su odabrali suradnju s tom kompanijom, jer su za izbacivanje hrane potrebne određene vještine i iskustvo.

Iz UN-a su ranije potvrdili kako planiraju slanje humanitarne pomoći za 200.000 osoba u područja pod opsadom. Naveli su kako će hranu izbacivati iz aviona.

Ban Ki-moon pozvao na mir

U međuvremenu je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao sukobljene strane u Siriji i zemlje koje ih podržavaju da odustanu od “propale logike vojne pobjede” i rade na nalaženju mirnog rješenja.

Ban je u izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a upozorio da nedavni porast nasilja u sjevernoj provinciji Halep predstavlja rizik koji bi mogao ugroziti napore izaslanika UN Staffana de Misture da sazove novu rundu mirovnih pregovora, najavljenu za 25. veljače, prenosi AFP.

Ban je također naveo kako je međunarodna zajednica pred izborom – s jedne strane svjetske sile mogu nastaviti s postizanjem sporazuma o humanitarnoj pomoći i deeskalaciji nasilja, dok s druge strane sirijske zaraćene strane mogu nastaviti neuspjelu logiku vojne pobjede.

“Ta opcija je već dovela do smrti 250.000 Sirijaca, do najveće humanitarne krize našeg vremena i do stvaranja utočišta za terorističke organizacije kao što su ISIL i Al-Nusra Front”, naveo je Ban.

Izvor: Agencije