Oglasi

UN će razmatrati tvrdnje Kine o otocima

Razmatranje zahtjeva Kine o suverenitetu nad otocima će se održati na sastanku UN-a od 15. jula do 30. augusta.
Nije odmah jasno hoće li uključenost UN-a povećati vjerovatnost da Kina i Japan spor o otocima riješe mirnim putemReuters

Ujedinjeni narodi planiraju tokom ove godine razmotriti naučnu valjanost tvrdnji Kine da je grupa spornih otoka u Istočnom kineskom moru dio njene teritorije, iako Japan kaže da se svjetska organizacija ne treba u to uključivati, prenosi Hina.

Napetost zbog nenaseljenih otoka - u neposrednoj blizini bogatih lovišta ribe i potencijalno velikih rezervi nafte i plina - rasplamsala se nakon što ih je u septembru Vlada u Tokiju kupila od privatnog japanskog vlasnika, što je izazvalo nasilne antijapanske proteste širom Kine i vojno odmjeravanje dvije zemlje.

Tajvan, također, polaže pravo na otoke, poznate kao otočje Diaoyu u Kini, Senkaku u Japanu i Tiaoyutai u Tajvanu.

Nije odmah jasno hoće li uključenost UN-a povećati vjerovatnost da Kina i Japan spor riješe mirnim putem. No, pokretanje međunarodnopravnog postupka koji bi trebao rezultirati neutralnim naučnim mišljenjem, moglo bi za sada smanjiti temperaturu u svađi Pekinga i Tokija.

U podnesku Komisiji UN-a za granice epikontinentalnog pojasa Kina kaže da je epikontinentalni pojas u Istočnom kineskom moru prirodno produženje kineskog kopnenog teritorija i da on uključuje sporne otoke.

Prema Konvenciji UN-a o pravu mora, zemlja može proširiti svoju 200-nautičkih milja široku ekonomsku zonu, ako može dokazati da je epikontinentalni pojas prirodni nastavak njezine kopnene mase.

Komisija UN-a procjenjuje naučnu valjanost zahtjeva, ali se sporovi moraju riješiti između država, a ne pred komisijom.

Prirodni završetak

Kina navodi da se "zona nabiranja Diaoyu Dao" - otoci - nalazi između bazena Istočnog kineskog mora i udoline Okinawe. "Udolina Okinawe je prirodni završetak epikontinentalnog pojasa (Istočnog kineskog mora)."

Kina je, također, obavijestila komisiju da još pregovara s drugim državama o razgraničenju epikontinentalnog pojasa.

"Preporuke komiteta s obzirom na podnesak neće prejudicirati buduće razgraničenje epikontinentalnog pojasa između Kine i zainteresiranih zemalja", kaže se u sažetku kineskog podneska objavljenog na internetskoj stranici Komisije.

Komitet je najavio razmatranje zahtjeva Kine na sastanku koji će se održati u New Yorku od 15. jula do 30. augusta.

U pismu komisiji, stalna misija Japana pri UN-u tvrdi da podnesak Kina ne treba uzeti u obzir.

"Nema sumnje da su otoci Senkaku sastavni dio teritorija Japana u svjetlu historijskih činjenica i na temelju međunarodnog prava. Otoci Senkaku su pod valjanom kontrolom Japana", navodi se u pismu.

Otoci su došli pod japansku kontrolu 1895, a bili su dio američke okupacijske zone nakon Drugog svjetskog rata, od 1945. do 1972.

Američke vlasti zatim su ih vratile Tokiju, odlukom koju su osporavali Kina i Tajvan.

Izvor: Agencije