UN: Bugarska mora povećati pomoć izbjeglicama

Agencija za izbjeglice Ujedinjenih naroda od Bugarske je tražila da poveća pomoć izbjeglicama. Za razliku od drugih istočno-europskih država, Bugarska je pristala primiti veći broj azilanata.

Ipak, aktivisti za ljudska prava tvrde kako nije dovoljno učinjeno da se izbjeglicama pruži sva potrebna pomoć.

Djevojčica porijeklom iz Sirije nema dovoljno godina da se sjeća domovine koju su njeni roditelji napustili. Previše je mlada i da bi razumjela ono što je tek čeka.

U ustanovi u predgrađu Sofije veliki broj izbjeglica živi život pun neizvjesnosti. Imad i Merania izbjegli su iz Sirije i ovdje su duže od četiri mjeseca.

Nadaju se da će se pridružiti svojoj porodici u Njemačkoj. Na pitanje žele li ostati u Bugarskoj odgovaraju kao i mnogi drugi, koji misle da ovdje nisu dobrodošli.

Na svaku porodicu koja pristigne u izbjeglički kamp, neka druga bi trebala biti razmještena u drugom dijelu Bugarske. Ipak, to je dugotrajan proces i mali broj njih želi ovdje i ostati.

Ohrabruje se napuštanje zemlje

Drugi grad i drugi pretrpani kamp. Većina mladih željna je početi novi život. Ipak, mnogi vjeruju da je sistem uspostavljen tako da ih ohrabri da napuste državu.

„Prema evropskim zakonima, Bugarska je obavezna prihvatiti određeni broj izbjeglica. Ipak, borci za ljudska prava tvrde da vlada svjesno ne želi uspostaviti bilo kakav program integracije. To znači da se, kada napuste ove centre, izbjeglice moraju same snalaziti“, izvještava Neave Barker, novinar Al Jazeere.

UN-ova agencija za izbjeglice poziva bugarsku vladu da pruži veću pomoć, kaže Mathijus Le Rutte iz UNHCR-a.

„To je na neki način vrzino kolo. Bugarska nije prva na listi izbjegličkih želja. Istovremeno, uvjeti koje ovdje dobivaju, ne privlače ih da ostanu. Nadamo se da će vlada uvesti program integracije, koji bi izbjeglicama trebao omogućiti da se zaposle, a njihovoj djeci da se školuju“, dodaje.

Azad Bakri u Bugarsku je stigao prije dvije godine kao izbjeglica iz Iraka. Nasreću, imao je ušteđevinu kojom je pokrenuo posao.

Bugari ne žele izbjeglice u zemlji

Ipak, za mlade koji se okupljaju u obližnjem internet-kafeu, budućnost ne izgleda tako svijetlo a mnogi Bugari ne žele izbjeglice u svojoj zemlji, pojašnjava izbjeglica iz Afganistana Farhad Rahman.

„Bugari misle da smo ovamo stigli da im uništimo zemlju. Oni ne znaju istinu, da smo mi civili koji su pobjegli od terorista, zbog loših prilika u našoj državi“, dodaje.

Prije dvije godine, Bugarska je prihvatila hiljade izbjeglica. Sada je u porastu antiimigrantski sentiment.

Najsiromašnija država Evropske unije kaže kako si ne može priuštiti veći broj izbjeglica. Oni koji su već tu suočavaju se s teškim izborom. Ostati ovdje bez ikakve podrške ili otići.

Izvor: Al Jazeera