Oglasi

UN: Bugarska kriminalizira migrante

Javne ličnosti podržavaju oružane grupe koje progone migrante duž granice, tvrdi UN.
Al-Hussein kaže da Bugarska hapsi sve ljude koji nelegalno uđu u tu državuReuters

Čelnik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Zeid Ra'ad al-Hussein optužio je Bugarsku da čini sistematska kršenja ljudskih prava kriminalizirajući migrante.

Bugarska politika "izaziva ozbiljne brige oko povinovanja države međunarodnom pravu", navodi on u saopštenju za javnost.

Al-Hussein je izjavio da je "posebno uznemirujuće što značajne i utjecajne javne ličnosti izražavaju podršku ilegalnim naoružanim grupama, koje otvoreno proganjaju migrante duž dijelova granice između Bugarske i Turske".

„Jedan od najozbiljnijih problema je da se praktično svi ljudi koji ulaze u Bugarsku na nelegalan način po pravilu hapse“ dodao je.

„Što je gore, oni mogu biti krivično gonjeni i hapšeni - na godinu ili čak i duže - ukoliko pokušaju da napuste zemlju. Čin napuštanja zemlje je kriminaliziran uprkos činjenici koja omogućava svima, na osnovu međunarodnog prava, da napuste zemlju, uključujući i vlastitu“ rekao je. 

Bugarska negira tvrdnje

Glasnogovornica bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova izjavila je Reutersu da saopštenje "ne predstavlja u potpunosti objektivnu situaciju po pitanju tražilaca azila u zemlji".

Državna agencija za izbjeglice saopštila je da je bugarski zakon odredio pravila kako se treba postupati prema tražiocima azila. 

„Stranac koji traži međunarodnu zaštitu može biti privremeno smješten, i to u najkraćem mogućem vremenu u centru zatvorenog tipa, kako bi se ustanovio i potvrdio njegov identitet ili kada je neophodno zaštititi nacionalnu sigurnost ili javni poredak“ piše u saopštenju.

Agencija također navodi da se stranci ne pritvaraju prisilno u četiri centra za prihvat otvorenog tipa.

Dodaje da nema nikakvih informacija o kršenjima ljudskih prava.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.