UN: Brutalnost vojske Mijanmara prema Rohinjama teško zamisliva

Nivo brutalnosti primijenjen u operacijama vojske Mijanmara je potpuni prezir prema ljudskom životu, kaže Darusman (EPA)

Stepen brutalnosti vojske Mijamnara prema muslimanskoj Rohinja manjini u toj zemlji je “teško zamisliv”, rekao je jedan istražitelj Ujedinjenih naroda.

Zvaničnik UN-a Marzuki Darusman predstavio je pred Vijećem UN-a za ljudska prava izvještaj u kojem se vojska Mijanmara teško optužuje i traži da se šestorici vojnih zvaničnika sudi za genocid, prenosi Beta.

“Nivo brutalnosti primijenjen u operacijama vojske Mijanmara teško je zamisliv. To je potpuni prezir prema ljudskom životu”, rekao je Darusman.

UN je danas objavio kompletan izvještaj sastavljen na osnovu misije za utvrđivanje podataka u vezi operacije protiv Rohinja manjine zbog kojih su hiljade Rohinja pobjegle u susjedni Bangladeš. Izvještaj od 432 strane upotpunjuje preliminarni izvještaj i preporuke objavljene u kraćoj verziji prije tri sedmice.

U njemu se također daje oštra kritika odgovora UN-a na krizu s kršenjem ljudskih prava te manjine.

Zahtjevi UN-a

UN navodi imena šest zvaničnika vojske Mijanmara i traži da se protiv njih pokrene sudski postupak za genocid, zločine protiv čovječnosti, ratne zločine prema muslimanskoj Rohinja manjini. Među njima je načelnik generalštaba vojske od 2011. general Min Aung Hlaing.

Stotine hiljada Rohinja izbjegle su u susjedni Bangladeš od augusta 2017. zbog kampanje koja je uslijedila poslije nekoliko pobunjeničkih napada na vojne i policijske punktove u Mijanmaru.

Misiju za utvrđivanje činjenica formirao je Vijeća UN-a za ljudska prava u martu 2017. godine poslije višegodišnjeg kršenja ljudskih prava etničkih manjina u Mijanmaru s fokusom na period poslije 2011. kada je zemlja počela da se otvara posle više decenija izolacije pod vladavinom vojne hunte.

Iako su istražitelji posmatrali ophođenje prema manjinskim grupama širom te zemlje, njihov mandat je počeo samo šest mjeseci prije nego što su počele operacije vojske protiv Rohinja manjine u državi Rakhine, gde su registrirali zločine i kršenja ljudskih prava.

Pun izvještaj daje detaljnu analizu nasilja u državama Kachin, Shan i Rakhine, dokumentirano i prenijeto javnosti sakupljanjem izjava svjedoka, satelitskim snimcima i drugim izvorima informacijama.

Izvor: Agencije